Kauteen 2009-2010 Forssan ehkä tarunhohtoisin salibandyjoukkue Forssan Alku lähti hyvällä draivilla ja odotukset olivat kovat (niinkuin aina) olihan joukkue pelannut edelliskauden sarjaporrasta ylempänä kolmosdivarissa. Kovia joukkueen sisäisiä tavoitteita sarjanousun suhteen ei Alku kuitenkaan onnistunut lunastamaan, sillä varsin usein Alku oli tasaisissa otteluissa se maalin tappion kärsinyt osapuoli. Etenkin fyysistä peliä pelanneet joukkueet tuntuivat useasti Alulle olevan se suurin kompastuskivi ei siksi ettei Alku olisi kyennyt vastaamaan fyysiseen peliin, vaan siksi ettei Alun pelaajien hermokontrollointi provosoinnin edessä kestänyt, ja osoitteena oli turhan usein penalty-boksi ja sieltähän pelejä ainiharvoin voitetaan. Turhan jäähyilyn lisäksi ongelmia läpi kauden tuotti maalinteko-ongelmat, vaikka tilanteita hyökkäyspäätyyn saatiinkin luotua mukavanlaisesti. Kolmas harmaita hiuksia ja ongelmia muodostunut seikka olivat alituiset kokoonpanomuutokset, jotka tekivät pelaamisen ja yhteisten, esim. vaparikuvioiden suunnittelemisen todella hankalaksi ellei jopa mahdottomaksi. Mutta yhtä kaikki, Alku sijoittui sarjassa turvallisesti keskikastiin ja täysin ansaitusti.

ALKU vs. LOLA

Kauden viimeiset ottelut Alku pelasi 27.3 Janakkalassa ja päivän ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui keltaisiin peliasuihin sonnustautunut Lopen Laaka. Joukkueen käskyttäjä Petri Lehtonen oli laatinut Puistometsän uumenissa saunan lauteilla jälleen kerran kokoonpanon, joka ei jättänyt ketään kylmäksi, sillä muutoksia jo aiemmin totuttuun oli jälleen luvassa. Ehkä suurin muutos oli, että vahvoja otteita kauden mittaan esittänyt kolmikko Valtanen-Nieminen-Rautanen oli rikottu ja Rautanen oli siirretty pelaamaan yhdessä Keinäsen ja sentteriksi nostetun Lundströmin kanssa. Valtasen ja Niemisen rinnalle sitä vastoin oli siirretty viimeaikoina lupaavia otteita esittänyt Jokioisten pendoliino, Mikko Holstikko. Kokoonpano muutoksia tai ei, Alku aloitti ottelun hyvällä liikkeellä ja dominoi kenttätapahtumia ensimmäiset minuutin suorastaan häikäisevällä tavalla. Pelin kuitenkin edetessä sai vierasjoukkueeksi merkitty Lola yhä paremmin otetta peliin. Maalinteon ottelussa aloitti pirteästi aloittanut Forssan Alku. Maalin viimeisteli kiertolaukauksia kohtalaisen usein viljelevä Mikko ”Kärpänen” Helin ja syötön maalin antoi vasemman puolustajan tontilla luutinut ja aamuyöllä synnytyspuuhissa avittanut Petri Mäkelä. Kauaa ei kuitenkin tarvinnut odottaa tasoitusta, sillä muutaman minuutin jälkeen avausmaalista tasoitti vierasjoukkue Lola. Ensimmäiselle erätauolle siirryttiin siis tasalukemista 1-1.

Toisessa erässä tapahtuikin sitten Alun riveissä jotain käsittämätöntä. Peli oli aivan sekaisin ja mikään kentällinen ei saanut omaa peliään käyntiin totuttuun tapaan. Järjetöntä säntäilyä, huolimattomuutta, ylipelaamista, harhasyöttöjä ja kaksin kamppailujen häviämistä sisälsivät seuraavat reilu kymmenen minuuttia ja kun sekoiluun vielä onnistuttiin hankkimaan pari jäähyä oli seuraus, että kolmanteen erään lähdettiin Lolan johtaessa 1-5.

Kolmanteen erään lähdettäessa peli oli käytännössä ohitse, mutta teoreettiset mahdollisuudet päästä mukaan kamppailuun olivat toki olemassa. Alun peli oli kuitenkin sekaisin kuin Haminan kaupunki ja kun Lola vielä hyödynsi tehokkaasti saamansa ylivoimat näytti Alun kannalta tilanne todella murheelliselta. Alku koitti kokoonpanomuutoksella (Rautanen ja Holstikko vaihtoivat paikkaa) herätellä joukkuetta ja viimeisillä minuuteilla Alku saikin kaunisteltua lukemia 3-6:een. Alun toinen maali merkittiin vastustajan tekemäksi ja kolmas maali aina näppäräkätisen puusepän Esa Malmströmin nimiin.

Päätöslukemat ottelussa Alku – Lola ansaitusti perunanviljelijöille 3-6 vahvan toisen erän myötä. Ottelussa Alku oli ensimmäisiä minuutteja lukuunottamatta askeleen perässä ja heikompi kaksinkamppailuissa. Alulle ovat aikaisemminkin osoittautuneet hankaliksi joukkueet jotka ovat fyysisiä, suoraviivaisia ja maalinedustalla vahvoja. Lola viljeli runsaasti pitkiä palloja, pelasi keskialueen suorastaan ihailtavalla tavalla ja puolusti äärimmäisen kurinalaisesti, joten kyllä Lola pelasi pelaajamateriaaliin nähden juuri niillä vahvuuksilla kuin sen tulikin pelata.

PISKU vs. ALKU

Toiseen otteluun lähdettäessä oli jo selvää, että Alku tulisi jatkamaan pelejään samalla sarjatasolla myös ensi kaudella, kun taas Pisku oli jo varmistanut putoamisensa sarjaporrasta alemmaksi, joten ottelussa oli pelissä pääasiassa kunnia. Päivän toiseen otteluun Alku sai kokoon kolme täyttä kentällistä ja jälleen kerran valmentajavelho ”Kölli” Lehtonen oli päättänyt lähteä sorvaamaan kentällisiä uudestaan. Pisku oli etukäteen huomattavasti heikompi vastus kuin päivän edellinen vastustaja Lola ja tempo ottelussa olikin selvästi heikompi. Tilaa kentällä oli vaikka muille jakaa, mutta silti Alun peli oli sekaisin eikä oikeastaan mikään kenttä tahtonut löytää aseita Piskun kohtalaisen huonosti organisoidun ja hataran puolustuksen murtamiseksi. Tuntui siltä, että Alku hakkasi päätään seinään ja tilanteet joita Pisku onnistui luomaan Alun päätyyn olivat alituiseen vaarallisia. Sekoilusta huolimatta Alku onnistui viimeistelemään ensimmäisessä erässä yhden maalin. Maalin viimeisteli puolesta kentästä ranteella Janne Takala ja syöttö maaliin merkittiin kokeneelle Toni Niemiselle.

Toinen erä ei hienouksia tarjonnut ja toisessa erässä Alku oli jopa melkoisessa pyörteessä ajoittain omassa päässä. Kiitos maalissa erinomaisesti torjuneen Mikko Moisanderin otteiden kolmanteen erään lähdettiin Alun johtoasemassa 0-1.

Kolmanteen erään lähdettäessä joukkueen rutinoitunut kippari Pasi ”Leku” Lehtonen avasi sanaisen arkkunsa ja antoi sanan säilän laulaa, mutta ilmeisesti vuorisaarna kaikui kuuroille korville, sillä onneton räpellys Alun puolelta jatkui myös viimeisessä erässä. Liekö ollut mielessä illan tuleva saunailta vai kenties se eräs toinen asia joka nuorilla miehillä joskus saattaa olla mielessä, mutta otteet olivat kaukalossa sitä luokkaa, että jälkipolville siitä ei juuri kerrottavaa jäänyt. Viimeisessä erässä Alku pääsi viimeistelemään tyhjään maalin Joonas Rautasen toimesta päätöslukemiksi 0-2 voiton. Syötön maaliin tarjoili kehäkolmosen lahja forssalaiselle salibanbygenrelle, Jani Keinänen.

Ottelu Pisku – Alku oli tuskaisaa räpellystä alusta loppuun saakka ja pelissä näyttikin vahvasti siltä, että Petri ”Kölli” Lehtosen presenssi paikalla tai yleensä henkilön joka ottaa totaalisen johdon ja vastuun tekemisestä on välttämätön, sillä ottelut joissa ”Kölli” ei ole ollut ovat menneet enemmän ja vähemmän penkin alle. Pelin avaaminen oli Piskua vastaan jopa yllättävän kateissa etenkin kun ottaa huomioon intensiteetin jolla Pisku koitti luoda painetta puolustajille. Suurin ihmetyksen aihe kuitenkin ottelussa oli ainakin allekirjoittaneelle tuomaritehtävissäkin esiintyneen herra Hakalan sikamaiset otteet Pisku-paidassa. Mies oli kaukalossa todellinen salibandyn irvikuva ja rikolliset otteet menivät tuomaritaustan tuntien läpi sormien, mutta mitäpä muuta voi odottaa tällaiselta koulukiusatulta ylipainoiselta hämeenlinnalaisnuorukaiselta. Kaikesta huolimatta voitto Piskusta tuntui jopa makoisammalta kuin se järkkärin takapihalla 90-luvulla kiskottu Magyar Feher Bor.