Kolmosdivarissa aletaan lähestyä juhannuksen korvilla puolimatkan krouvia ja Forssan Jalkapalloklubin kausi ei ole tähän mennessä edennyt aivan valmennusjohdon suunnitelmien mukaisesti. Edellisessä ottelussa 18.6. FJK joutui jälleen kerran nöyrtymään maalin tappioon ollessaan jo tukevasti voiton syrjässä kiinni. Hyvin vajaalukuisalla miehityksellä liikkeellä (vaihdossa yksi terve junioripelaaja, selkävaivainen J.Kopra, kakkosmaalivahti kenttäpelaajana, kentällä yksi ikämiesikäinen pelaaja, kentällä varvasmurtumasta toipuva peluri ja ylipainoinen kakkosvalmentaja) ollut PS-44 onnistui nappaamaan todella haluttomalta FJK:lta pisteet ja lisäsi forssalaisjoukkueen tuskaa entisestään.
 
Pallo-Seppojen kotisivuilla Pauli Jokinen kuvaa valkeakoskelaisten voittoa seuraavasti.
 
”Päivän agendana listalla oli kovan asenteen kaivaminen selkärangoista. Tämä kohta listalta täyttyi sataprosenttisesti. Forssasta en Seppourani aikana muista aikaisemmin pisteitä kotiin tuomisina mukana tulleen, joten hieno saavutus jätkiltä parin tappion jälkeen, "Pauke" runoili.
Forssan peli kyllä perustui täysin Ivo Dankoville pelaamiseen, mutta Mikko Lehtinen näytti miksi on aikaisemmin ollut Hakan sopimuspelaaja ja pimensi miehen hienosti. Outo pelipaikka topparina ei haitannut miehen menoa ollenkaan.”
 
Allekirjoittanut näki hieman toisin kuin PS-44:n sivuilla oli kuvattu ”Miklos” Lehtisen ja Dankovin taistelua, sillä Dankov piti kyllä Lahtistä pilkkanaan, vaikkei tällä kertaa maalintekoon yltänytkään. Mutta yhtä kaikki, Sepot vei ottelun nimiinsä ja siten korjasi pisteet varsin värikkäästä ottelusta mikä olisi kyllä voinut kääntyä kummalle tahansa.
 
MAALINTEKO, PALLOLLINEN PELI JA ASENNE
 
Forssan Jalkapalloklubi lähti kauteen jälleen suhteellisen kokemattomalla joukkueella ja kokematon joukkue onkin joutunut kauden mittaan maksamaan oppirahoja menetettyjen pisteiden muodossa. FJK on kärsinyt kauden aikana useita varsin kirveleviä maalin tappioita ja yleensä nämä niukat tappiot voidaan laittaa vaatimattoman kokemuksen ja pelitaustan piikkiin. Kokemus on valttia etenkin tiukoissa paikoissa, kokeneiden pelaajien pystyessä yleensä säilyttämään tasonsa tai jopa hieman nostamaan sitä, nuoremman saattaessa mennä kipsiin. Tämä perustuu siihen olettamukseen, että kokenut pelaaja on ollut vastaavanlaisessa tiukassa paikassa ennenkin ja säilyttää näin toimintakykynsä.
 
Totuus kenttätapahtumista käy ilmi sarjataulukosta joka on lahjomaton tason mittari. FJK on pelannut 11 ottelua joista voittoja on 3, tasapelejä yksi ja tappioita seitsemän. Pisteitä on kasassa 10, joka oikeutta tällä hetkellä sarjassa yhdenteentoista sijaan neljäntoista joukkueen sarjassa. Maaleja FJK on onnistunut tekemään hyvin, mutta omiin on mennyt selvästi liikaa eli 2,4 maalin keskiarvolla. Siedettävä keskiarvo olisi 0,8 hujakoilla.
 
Vaikka klubi on onnistunut tekemään maaleja suhteellisen hyvin ovat maalintekoon liittyvät ongelmat yksi suurimmista kompastuskivistä. Tehtyjen maalien määrää nostaa olennaisesti kaksi suurinumeroista peliä (PP-70 ja TPV). Kun nämä kaksi peliä jätetään pois laskuista ei tehtyjen maalien määrä olekaan kovinkaan suuri. Maalintekoon on vaikuttanut suhteellisen heikko viimeistelyprosentti, sillä paikkoja on kyllä useassa ottelussa ollut voittaa peli, mutta viimeistely on ontunut. Yksi keskeinen ongelma maalinteossa joka liittyy myös pelitapaan on Dankovin voimakas rooli. Maalinteko makaa liikaa Dankovin varassa ja tämä heijastuu myös pelitapaan. Kun Dankov on pimennossa mitä luultavammin FJK myös häviää pelin. Mitä tapahtuu silloin kun Dankov on poissa?
 
Toinen ongelmakohta ontuvan maalinteon lisäksi on selkeän pallollisen johtajan puuttuminen kentältä joka pystyy rytmittämään peliä ja tarvittaessa rauhoittamaan peliä. Tasapainottavan pelaajan kentällä kenttätasapainon säilyttäjä on etenkin alasarjojen peleissä ensiarvoisen tärkeä ehkäisemässä ”kentän venymistä” ja välimatkojen kasvamista.”
 
Kolmas ongelmakohta, joka on näkynyt viime aikojen peleissä, on asenne. Puolustuspelaamisen haluttomuus näkyy usein sarjataulukossa päästettyinä maaleina ja puolustuspelin (vastustajan pelin rikkonen, kaksinkamppailujen voittaminen jne.) voidaankin pitkälti sanoa olevan asennepelaamista. Perusperiaatteet ja rakenteet kun kuitenkin ovat FJK:n puolustuksessa kunnossa ja jokainen ainakin noin periaatteessa tietää, tai ainakin pitäisi tietää, kuinka puolustetaan aluepeliä pelatessa. Ajoittain peli on todella halutonta ja toivottavasti ”voittamisen kiima” kuitenkin löytyy 19.6. pidetystä saunaillasta tai juhannusjuhlan karkeloista ja FJK palaa voittokantaan seuraavassa ottelussa, 29.6.2010.
 
Allekirjoittanut on vahvasti sitä mieltä, että joukkue pystyy kyllä parempaankin, kun mitä viime peleissä on nähty ja että joukkueen tulisieluinen piiskuri Joona Murtolahti vielä varmasti joukkoineen onnistuu kääntämään kurssin. Vielä ei ole todellakaan myöhäistä, mutta ripeää tekemisen muuttamista se kyllä edellyttää. Viitteitä siitä, että joukkue pystyy parempaankin on peleissä nähty. Siitä todisteena toimivat hyvät esitykset ennalta vahvempia joukkueita vastaan (Härmä, Koskenpojat, PJK, Tigers…). Mikäpä onkaan sen maukkaampaa kun hieman tahmean alkukauden jälkeen nousta lohkon hänniltä kärkiryhmään ja tässähän voisi ottaa pilke silmäkulmassa vaikka loppukauden motoksi; ”Takaa on hyvä tulla”.
 
 
_______________________________________________________________________________
 
 
Etsivä löytää, fiksu ei edes etsi, vaan katsoo Siltasen Cornerista.
 
                         *   Siltasen Corner – Pelimiehen ykköspaikka *