Forssalaisen jalkapalloilun lippulaiva FJK seilasi tällä kaudella varsin syvällä ja entinen kakkosdivarijoukkue tippui kauden 2010 päätteeksi ensi vuodeksi nelosdivariin. Vaikka tippuminen sarjaporrasta alemmaksi oli varmasti kaikille pettymys ja niin joukkueen kuin valmennusjohdonkin mielessä oli sarjapaikan uusiminen kauteen lähdettäessä ei tippuminen kuitenkaan ollut mikään yllätys, valitettavasti, ja osansa siinä oli myös äärimmäisen rajulla sarjauudistuksella.
 
Ongelmat pelaamisessa oli nähtävissä jo alku keväästä, kun FJK onnistui vain vaivoin selviytymään jatkoon Suomen Cupissa vastustajan ollessa jokin pirkanmaalainen alasarjajoukkue. Lopulta tie Cupissa katkesi jo seuraavalla kierroksella toisen alasarjajoukkueen (tosin hyvätasoisen sellaisen) nöyryyttäessä FJK:ta. Samankaltaiset hieman epävarmat otteet jatkuivat myös muissa harjoitusotteluissa.
 
Kauteen lähdettäessä FJK viritteli farmisopimusta naapuriseura (joka myös tippui kauden päätteeksi kakkosesta kolmoseen) Someron Voiman kanssa, mutta lopulta seurat päätyivät vain harjoittamaan yhteistyötä ja farmisopimus jätettiin tekemättä. Viime kauden päätteeksi neljä (Matinaro, Tuominen, Jaakkola, Murtolahti) forssalaispeluria lähti tavoittelemaan pelipaikkaa kakkosdivarista (lisäksi poissa viime kaudesta olivat Pönni ja Hoda) ja valitettavasti lähtijät olivat sieltä pallollisesti kyvykkäimmästä päästä ja etenkään Jaakkolan ja Matinaron jättämää aukkoa eivät uudet miehet loppu viimeksi onnistuneet täyttämään. Kapea rosteri ja puutteet pallollisessa pelissä, pelirohkeudessa, johtavien profiilipelaajien puuttuminen sekä kenttätasapainon puuttuminen kentällä aiheuttivat sen, että FJK oli läpi kauden pelillisissä vaikeuksissa ja kauden edetessä alkoi myös asenne omaan tekemiseen olla kateissa.
 
Ongelmat eivät voineet olla näkymättä myös pelissä ja niinpä FJK otti turpaan jopa sarjan heikoimmilta joukkueilta TP-T:ltä, Padolta, TP-49:lta ja TKT:lta ja kun pisteitä ei herunut juuri keskikastin saati kärkiryhmän joukkueiltakaan oli tulokset nähtävissä sarjataulukosta. Parhaat ottelunsa joissakin otteluissa varsin vajamiehisenä pelannut FJK pelasi etukäteen kovimpia joukkueita vastaan ja ehkä se FJK:n kauden paras peli nähtiin Eerikkilässä, kun helteisessä säässä rutinoitunut Hämeenlinnan Härmä kaatui komeasti huiman loppukirin ansiosta. Kauden päätteeksi 26 ottelusta FJK onnistui saalistamaan pisteitä 19 joista tappioita 17, tasapelejä 4 ja voittoja 5.
 
Tappiot ja yleinen sekavuus pelaamisessa sekä epäselvä roolitus johtivat siihen, että lähes kukaan pelaajista ei kyennyt pelaamaan omalla tasollaan (tarkoittaen lähinnä sitä, että jokainen kyllä pystyy parempaan suoritukseen, mutta nyt jostakin syystä paras vire jäi näkemättä). Puhtaat paperit kaudesta saavatkin ainoastaan lähes yksin maalinteosta vastannut Ivo Dankov, keskikentällä uutterasti molempiin suuntiin illasta toiseen raatanut Pekka Karjalainen ja maalinsuulla joissakin peleissä suorastaan ilmiömäisiä otteita esittänyt Mika Filppu.
 
***
 
Vaikka FJK:n putoaminen nelosdivariin on varmaankin pienoinen pettymys kaikille ei tilanne forssalaisessa jalkapalloilussa ole lainkaan ennenkuulumaton, vaan nelosessa on sitä oltu ennenkin ja sieltä on myös usein tultu ylös joidenkin vuosien viiveellä. Epätoivoon siis ei ole tietenkään syytä taipua. Ongelma kuitenkin tulevaisuudessa on, että kukaan ei tiedä vielä mitä tuleva vuosi tuo tullessaan edustuksen osalta eli lähinnä se jatkaako kaikki tällä kaudella pelanneet pelimiehet ja epävarmuutta luo jatkossa sekin ettei aivan timanttista materiaalia edustuksen käyttöön ole jatkossa junioripuolelta tulossa, vaikka ilmeisesti tietoisesti FJK:n edustusjoukkuetta ollaankin jonkun verran nuorentamassa.
 
Selvää on, että forssalaiselle jalkapalloilulle oikea ja realistinen taso on kolmosdivari ja paikka kolmosessa olisikin ollut tärkeä säilyttää, mutta ei tippuminen neloseenkaan tiedä täyttä perikatoa, tosin jatkossa nousu nelosesta ellei joukkue vahvistu ei ole niinkään kirkossa kuulutettu lohkojaon uudelleen järjestelyistä johtuen. Hyvä puoli siinä, että toimintaa lähdetään harjoittamaan sarjaporrasta alempaa on toki se, että nelonen tarjoaa uusille nuorille pelaajille huomattavasti pehmeämmän laskun miesten peleihin kuin kolmonen.
 
Toivottavasti tippuminen nähdään uutena mahdollisuutena rakentaa uutta ja entistä kestävämpää kivijalkaa tulevaisuutta silmälläpitäen ja nelosdivari voi toimia kasvualustana nuorille pelaajille. Organisaation rakentamisessa ja sidosryhmien muodostamisessa sekä etenkin ottelutapahtuman rakentamisessa FJK onkin lapsen kengissä verrattuna muihin forssalaisiin palloiluseuroihin (mm. FPS, FoSu ja FoKoPo) ja tämä näkyy niin ammattitaidottomuuden puutteena kuin suoraan budjeteissakin. Mikäli jatkossa toimintaa aiotaan viedä eteenpäin järkevällä tavalla on seuran sisällä tehtävä entistä jyrkempiä linjauksia joukkueen pelillisistä asioista ajatellen koko seuran pelitapaa ja harjoittelukulttuuria, panostettava kaikessa tekemisen laatuun, tehostettava markkinointia ja kyettävä toimimaan yhteistyössä muitten seurojen kanssa sekä jätettävä ylimääräinen jääräpäisyys ja kehitettävä organisaatiota suunnitelmallisena ja systemaattisena kokonaisuutena. Nämä kehitysehdotukset eivät suinkaan sodi sitä vastaan, etteivät FJK:n seuratoiminnassa mukana olevat tekisi hyvää työtä, sillä seuraihmiset tekevät seuransa eteen äärimmäisen arvokasta työtä jonka määrää ja arvoa on suorastaan mahdotonta mitata, mutta kehitettävää Klubin toiminnassa kokonaisuudessaan toki vielä riittää.