”Kakkonen on ykkönen”, pikku tuhma otsikko voi pitää paikkansa monessakin asiassa, mutta tällä kertaa otsikko viittaa lähinnä siihen, että niin Suomen miesten jalkapallo A-maajoukkue kuin forssalaisen jalkapalloilun lippulaivakin, Forssan Jalkapalloklubi, turvautuu jatkossa tuttuun vaihtoehtoon mitä tulee valmentajavalintoihin.
 
Kanerva ottaa odotetusti vetovastuun Huuhkajien peräsimessä kevään otteluiden ajaksi. Asiaan saatiin varmistus viime viikon keskiviikkona. Kanerva on jo aikaisemmin ollut Palloliiton palkkalistoilla ja on kokenut ja rutinoitunut ex-maajoukkuepeluri ja juniorimaajoukkueiden vetäjä sekä nuorten pelaajien kasvattaja. Kanervan osaamista ja tietotaitoa ei allekirjoittanut ei epäile lainkaan eikä tuskin kukaan muukaan, mutta vaikuttaisi siltä, että liiton taloudellinen tila on varmasti se suurin syy miksi ratkaisu kääntyi Kanervan eduksi, kun ehkä valinnan tulisi kuitenkin perustua pikemminkin ammatilliseen pätevyyteen. Nuorten pelaajien kehittäjänä Markku ”Rive” Kanerva on varmasti mies paikallaan vaikkakin Kanervan pesti jäänee mitä luultavammin lyhytaikaiseksi uuden valmentajan astuessa ruoriin keväällä.
 
Palloliiton tavoin myös FJK:n peräsimeen siirtyy kesken viime kauden valmennukseen Joona Murtolahden avuksi ”come backin” tehnyt tuttu mies, Jussi ”Wenger” Kinnunen. Varmasti tähän paikkaan ja tähän tilanteeseen molemmat miehet ovat organisaatioiltaan hyviä ratkaisuja ja oikeita miehiä. FJK solmi sopimuksen Jussi Kinnusen kanssa jo hyvissä ajoin ja kun Kinnunen vielä lupautui kaiketi tehtävään useammaksi kaudeksi antaa tämä toki viitteitä jatkuvuudesta ja toiminnan systemaattisesta kehittämisestä sekä tuo valmentajalle työrauhaa, etenkin kun puhutaan pelitavan rakentamisesta ja taktisista ratkaisuista joiden soveltaminen pelitilanteessa saattaa olla pitkällisiäkin prosesseja.
 
Treenit Eerikkilässä ovat alkaneet Kinnusen komennuksessa jo tammikuun puolivälin korvilla, joten jännityksellä jäädään odottamaan millainen FJK ensi kaudella kesänä tullaan urheilukentällä näkemään, sillä kaiken ymmärryksen mukaan voidaan nelosdivarin pelillisen tason olettaa olevan tulevalla kaudella varsin hyvätasoinen. Toistaiseksi varsin ymmärrettävästi vielä tässä vaiheessa kautta on myös tulevan kesän rosteri hieman auki, joten jännitettävää riittää siinäkin, ketä tai ketkä, kesällä tullaan näkemään klubin pelivermeet yllä viheriöllä kirmaamassa.
 
***
 
FJK palkitsi viime vuoden puolella pelaajia ja seuraihmisiä ja palkinnot menivät varmasti oikeisiin osoitteisiin.  Isot onnittelut kaikille palkituille. Syksyn ja loppuvuoden aikana on tapahtunut paljon ja näistä seuran puheenjohtaja onkin maininnut mainiolla tavalla marraskuisessa tervehdyksessään seuran nettisivuilla espanjalaisen 1600-luvun filosofin lauseiden siivittämänä. Vaikuttaa siltä, että toimenpiteisiin seuran kehittämiseksi on todellakin ryhdytty, hienoa. Olisiko näihin muutoksiin ryhdytty ja olisiko mitään tapahtunut ilman Siltasen ”vuodatusta”? No, väliäkö sillä, pääasia että muutosta parempaan on tapahtunut.
 
Miksi sitten Siltanen on tällaisten asioiden äärellä ja käy jopa varsin provokatiivisesti asioiden kimppuun? Ehkä kyseessä jonkinlainen piilevä hulluus ottaa kantaa ja koittaa ehkä kehittää ja keksiä uusia toimintatapoja. Taustalla on varmasti huoli seuran kehityksestä (ehkä ja toivottavasti huoli on turha), sillä ainakin urheilullinen puoli on viime kausina ollut hieman laskusuhdanteessa. Tuodessaan mielipiteitä esiin, osin kärjistettyjä ja ylikriittisiäkin, voi aina olla varma, että joitakin tämä ei miellytä ja tällöin saa myös varautua vastakritiikkiin. Luonnollisesti kirjoituksia saakin aina kritisoida ja toivottavasti tämä poikii rakentavaa keskustelua ja asioita kaiketi voidaan viedä parempaan suuntaan. Mikään besserwisser en todellakaan koe olevani, mutta vuosien saatossa ehkä joitakin ajatuksiakin on jäänyt mielen sopukoihin ja voipi olla että jotkut tekstit on saatettu muotoonsa hieman ”kieli poskessakin”, joten aivan jokaiseen sanaan ei kannata takertua. Virheitä on allekirjoittanut elämässä tehnyt paljon ja niitä tulen varmasti myös jatkossa tekemään, sitä kai inhimillisyydeksi kutsutaan. Ehkä olen jonkin sortin idealisti ja taivaanrannan maalari ja onhan joskus joku sanonut, että kirjoittajaksi päätyvät ne ihmiset jotka eivät ole koskaan missään onnistuneet (enkä muuten epäile yhtään ettei väite jopa voisi olla paikkaansa pitäväkin).
 
***
 
Seuran kotisivujen kirjoituksessaan FJK:n puheenjohtaja Koskela pureutuu juuri niihin asioihin joissa allekirjoittanutkin näkee seuran toiminnassa ehkä suurimmat puutteet (ei ole suinkaan vain FJK:n ongelma, vaan yleensä vastaavanlaiset ongelmat yleisiä kaikilla seuroilla) eli varainkeruu (lue: markkinointi) ja joukkueiden toimintaedellytysten parantaminen. Siltasen prioriteettilistassa keskeiseksi tietysti nousee myös joukkueiden urheilullisen menestyksen kohentaminen, sillä kyllähän esimerkiksi FJK:n edustusjoukkueen oikea paikka on III divari ja sen eteen tulee tehdä kaikki voitava. Siltanen on täysin samoilla linjoilla kuin Koskela monessa asiassa ja toivottavasti toiminta seurassa on muuttunut parempaan suuntaan ja varmasti näin onkin ja tulokset nähtäneen joskus tulevaisuudessa. Missään nimessä ei ole tarkoitus moittia seuratyöntekijöitä tms., mutta FJK:n tapauksessa ellei organisaatio pysty kehittymään tulee klubi kyllä jäämään muiden forssalaisseurojen varjoon ”kamppailuissa nuorten urheilijoiden sielusta” eli muut seurat ja lajit ajavat suoraan sanottuna ohi. Muutos on siis mielestäni väistämätöntä.
 
Kehitystyötä seuroissa ja muissa yhdistyksissä riittää siis kosolti, kuten aina ja kuinka sitten tavoitteisiin päästään, se onkin se vaikein asia. On suhteellisen helppoa esittää tai tuoda esiin epäkohtia, mutta vaikeampaa saada aikaan konkreettista hyvää. Tämähän selvä kuin pläkki, muuta kai kukaan ei ole väittänytkään. Mikään ”mission impossible”, tämä ei kuitenkaan ole, vaikka kovia voimain ponnistuksia se toki vaatiikin. Urheiluseurat elävät aina kroonisessa rahapulassa , firmojen sponsorirahat ovat entistä tiukemmassa ja työtä pelkäämättömiä seuratekijöitä on entistä harvemmassa. Vaikea yhtälö kieltämättä seuran kannalta. Joskus käy kuitenkin, että ”kaikkia kiviä ei ole käännetty”, eli on olemassa keinoja tai tapoja joilla varainhankintaa voisi toteuttaa tai tehostaa, mutta ne eivät vain ole koskaan tulleet mieleen. Ideoita on maailma täynnä ja monet niistä on jopa jo toteutettu muualla, joten usein riittää käytännössä ideoiden plagiointi (Voisiko esimerkiksi markkinoinnissa hyödyntää synergiaetuja talvi ja kesälajin välillä kenties tehokkaammin? Voisiko puulaakifutis olla varainkeruukeino jos siitä rakennetaan tai sen ympärille rakennetaan mielenkiintoinen tapahtumakokonaisuus? Entä muut ansaintatavat, esim. julkaisut tai muu seuran tuottamat palvelut varainkeinona? Tässä vain joitakin ideoita  tarkemmin yksilöimättä niitä.)
 
Seurojen toiminnassa on pyrittävä pois ”harrastelijamaisuudesta”, vaikka kyseessä onkin yleensä harrastus seuratyössä toimiville ihmisille ja seuraihmiset antavat työpanoksensa seuran käyttöön pääsääntöisesti korvauksetta (voisiko varainhankintaan tai markkinointiin käyttää ammattilaisen palvelua? Tai voisiko harrasteseuraa johtaa ammattimaisesti?). Faktat ovat faktoja ja fakta on että jollei rahaa, esim. edustusjoukkueen kokoamiseen ole, on rosterikin sen mukainen. Menestyvä edustusjoukkue on markkinoinnissa ja seuraimagoa rakennettaessa keskeinen elementti ja menestys taas poikii lisää hyviä asioita. Toki tämän varsin monimutkaisen ja runsaasti muuttujia sisältävään kokonaisuuteen myös vaikuttaa muita seuran imagoon ja yleiseen kiinnostavuuteen vaikuttavia tekijöitä. Ja tämän paradoksaalisen ”oravapyörän” kanssa on vain elettävä, piste.
 
Tavoitteiden saavuttaminen vaatii intoa, sitoutumista, mutta myös osaamista ja hyviä kontaktiverkostoja. Helppoa seuran ”pyörittäminen” tänä aikana ei ole(mihin on kadonnut nykyajan ihmiseltä talkoohenki?), mutta jos toimintaa kritisoidaan on siitä ihan turha vetää Kaukjärven kokoista hernettä nenukkiin. Ja varmaa on, että kritiikkiä tulee aina. Siltä ei yksinkertaisesti voi välttyä ja kritiikkiä tulee aina saadakin esittää. Seuratoiminnassa tai elämässä yleensä ei ole syytä fakkiutua, vaan pitää mieli avoimena, vain näin voi tapahtua kasvua. Elämä on pitkä ihana leikki eikä sitä pidä ottaa liian vakavasti.
 
Siltanen antoi taannoin ”sapiskaa” FJK:n toiminnasta viime syksynä ehkä aiheesta, ehkä aiheetta, mutta oli asia sitten niin tai näin, niin ainakin nyt näyttäisi siltä, että toimeen on ryhdytty eikä tekeminen jää pelkästään juhlapuheisiin. Muutosta on siis tapahtunut ja kuten sanottua, positiiviseen suuntaan, hienoa. Nettisivujen päivitys on parempaa kuin aikaisemmin ja hyviä kolumnejakin on sekä seuran puheenjohtajan että toiminnanjohtajan toimesta nettiin saatu aikaiseksi. Paljon hyvää loppu vuoden aikana on tapahtunut ja paljon työtä (niin kuin aina seuroissa ja yhdistyksissä aina) on vielä jäljellä. Ainakin nyt näyttäisi siltä, että halua, intoa ja ideoita toiminnan kehittämiseen on ja sehän on erittäin hyvä asia. Vielä kun huhupuheiden mukaan Leevi saa toimistolle ”lisäkäsiä” helmikuun aikana näyttää alkanut kalenterivuosi suorastaan hyvältä ja vaikuttaisikin siltä, että tulossa on forssalaisittain mielenkiintoinen futiskesä.
 
FJK on hieno seura, kuten muutkin paikkakunnalla toimivat seurat ja millään muotoa ei ole tämän blogin tarkoitus vahingoittaa mitään Forssassa toimivaa seuraa (päinvastoin), vaan menestystä toivon ihan jokaiselle seuralle lajista riippumatta, oli sitten kyseessä jalkapallo, jääkiekko, salibandy, koripallo tai mikä muu hyvänsä. En kuitenkaan usko siihen, että mitään muutosta parempaan suuntaan saadaan aikaiseksi tai sitä edes välttämättä huomataan seuran sisällä, ellei ”ongelmista” voida käydä avointa keskustelua. Keskustelua puolesta ja vastaan on käytävä avoimesti, vain näin toimintaa voidaan kehittää ja toimintatapoja kenties muuttaa paremmin toimiviksi. Kokemus on osoittanut, että moni onnistunut tarina kertoo päättäväisyydestä, innovatiivisuudesta ja yhteistyötaidosta ja siitähän seuratyössäkin on mitä suuremmassa määrin pitkälti kysymys.
***
PS. Toivottavasti en herättänyt mielipahaa kenellekään kirjoituksella (tai kukaan ei menetä yöuniaan) ja toivottavasti se herätti uusia ajatuksia ja aikaansaa keskustelua sekä mielipiteiden vaihtoa. Kommentoida saa ja pitääkin joko puolesta tai vastaan, nimimerkillä tai ilman. Kasvotustenkin voi asioista tulla juttelemaan. Joo, eipä tässä muuta kuin allekirjoittanut lähtee nostelemaan housuja ja niistelemään neniä. Näihin fiiliksiin ja tunnelmiin, tsemppiä FJK:lle tulevaan futiskauteen!
 
***
 
”Menestystä voidaan mitata myös hauskoilla hetkillä, ei ainoastaan mestaruuksilla. Hetket joita saa viettää pelikavereiden kanssa ja joina saa nauttia ja tehdä yhteisiä asioita ja leikkiä vielä tälläkin iällä.” –Kaksinkertainen Maailmanmestari Mikko Kohonen