ENNAKKOTUNNELMIA SARJAN AVAUSOTTELUUN
 
Tiistaina se sitten alkaa. Tiistaina 19.4. vietetään pelimiehen juhlapäivää, pelipäivää. Forssan Jalkapalloklubin edustusjoukkueen sarjaottelut vuosimallia 2011 polkaistaan käyntiin viime kauden tavoin vierasottelulla Kaukajärvellä ja vastaan tuolloin asettuu FC Tampere. Nyt ei forssalaisleirissä kannata miettiä menneitä, eikä tulevaa, tärkeätä on vain sillä mitä näyttää tulostaulu 90 pelatun minuutin (ja lisäajan) jälkeen.
 
KOVALLA SYKKEELLÄ, ISOLLA SYDÄMELLÄ JA ROHKEESTI VAAN
 
Forssan Jalkapalloklubi on viimeisien vuosien aikana kokenut rajun nuorennusleikkauksen ja uusien kasvojen sisään ajamisessa kuluu toki aina aikansa. Pelit juniorisarjoissa ovat lähtökohtaisesti luonteeltaan kuitenkin hyvin erilaisia miesten peleihin verrattuna. Kynnyskysymys tässä kohtaa lieneekin kuinka nopeasti yksilöt onnistuvat kapuamaan sarjatason edellyttämälle tasolle ja mollivoittoisesti pelatut harjoitusottelut kyetään nollaamaan ja itseluottamus saamaan sille tasolle, että voittoja alkaa tulla.
 
HORATION KATSE
 
Talven ja kevään harjoitusottelut (mm. tällä viikolla pelattu treenimatsi B-junioreita vastaan) eivät ole varmasti kulkeneet forssalaisjoukkueelta aivan odotetulla tavalla ja niinpä nyt onkin syytä jättää toisten sättiminen ja keskittyä jokaisen ukon oman ruutunsa täyttämiseen, eli perusasioihin. Tärkeätä kuitenkin on ettei aleta pelätä turhia virheitä, vaan luotetaan rohkeasti omaan osaamistasoon ja pelataan sen edellyttämällä tavalla, sillä vain niin voi olla suoritukseensa tyytyväinen.
 
Nyt jos koskaan joukkueelta vaaditaan munaa! Sarja on alussa ja mitään ei todellakaan ole menetetty, vaan täysin päinvastoin. Nyt jos koskaan nuorella joukkueella on mahdollisuus näyttää epäilijöille, että heistä löytyy tarvittaessa sitä tulta ja tappuraa mitä pelien voittamiseksi juonikkuuden lisäksi vaaditaan sekä todistaa se, että heidät on joukkueeseen nimetty ja heidän pelipaikkansa on ansaittu joukkueessa pelillisillä ansioilla. Nuorten pelaajien onkin syytä muistaa, että jokainen pelimies on ollut joskus nuori ja on peliroolinsa aikoinaan teoillaan ansainnut. Peliaika pitääkin ansaita joukkueessa tekojen kautta, kaikki muu on sanahelinää (lue:pask*njauhantaa). Kokeneilta pelaajilta niin ikään vaaditaan peiliin katsomista, leadershipin osoittamista joukkueessa ja tekemisen tason nostoa ja niinpä toivoa sopiikin, että joukkueen kentälle astellessa tiistaina jokaisen miehen kasvoilta paistaa, ”tappamisen meininki”, ja silmissä kiiluu määrätietoinen, itseriittoinen ja keskittynyt sekä kirurgin veitseäkin terävämpi ”Horatio Cainen katse”.
 
TIISTAIN VASTUSTAJA LÄHES TÄYDELLINEN KYSYMYSMERKKI
 
Siltanen on jo tovin, eli kutakuinkin 15 vuotta, seuraillut paikallisia ja yleensäkin Länsi-Suomen alueella pelattavia futissarjoja niin pelaajan kuin katsojankin ominaisuudessa ja tuttuja pelimiehiäkin, etenkin kolmos- ja kakkosdivaritasolta varsinkin Tampereen seudulta löytyy useita, mutta nyt on pakko tunnustaa tietämättömyytensä jälleen kerran FC Tampereen suhteen, sillä Siltasella ei ole minkäänlaista käsitystä eikä Tampereeltakaan ole korviin kantautunut minkäänlaista tietoa siitä minkä tasoisesta joukkueesta on kyse saati millainen on joukkueen kokoonpano tahi liideripelaajien tilanne. Tiistain avausvastustaja onkin siis lähes täydellinen mysteeri ainakin allekirjoittaneelle.
 
Tampereelta kantautuneiden huhujen mukaan kuitenkin FC Tampere on joulukuusta lähtien treenannut 2 kertaa viikossa ja nelosdivaritasolla, kun puhutaan lajiharjoituksista, se on hyvä merkki joten tätä taustaa vasten voisi olettaa manselaisten olevan ainakin kohtalaisessa fyysisessä kunnossa. Forssan Lehden FJK:a koskevassa jutussa ennakoitiin FC Tamperetta jopa sarjan kärkeen, mutta Siltanen ei kuitenkaan arvioissaan siihen usko, mutta syksyllähän tuokin tiedetään ja ehkä jutussa haastatelluilla henkilöillä on parempaa tietoa tamperelaisten rosterista. Siltasen veikkaus FC Tampereen suhteen on sijat 4-7. Forssan Jalkapalloklubin suhteen Siltanen ei lähde veikkausta tekemään.
 
Joitakin pelejä ennen kauden alkua FC Tampere on kuitenkin pelannut ja niissä joukkue on niittänyt sekä voittoja että tappioita; helmikuussa kolmosessa pelaava Tigers voitti FC Tampereen 2-0 ja harjoituspelissä Nepa vs. FC Tampere otti FJK:n vastustaja niin ikään kuokan lukemin 4-2. Huhtikuussa FC Tampere taasen nappasi harjoituspelissä voiton lukemin 3-2 Loiskeesta viime hetken maalilla Loiskeen hallitessa kuitenkin pääsääntöisesti kenttätapahtumia.
 
***
 
RISUJA JA RUUSUJA
 
Lukijat näyttävät valpastuvan, kun sarjapelit alkavat ja aurinkokin alkaa näyttäytyä yhä useammin. Joku epäilee kirjoittajan motiiveja, toinen ei pidä juttujen sävystä, kolmas antaa vinkkiä ja neljäs kehuu. Niin pelaajana kuin kirjoittajakin sitä on suhteellisen tottunut kaikenlaisiin mielipiteisiin ja keskustelua sekä kommentointia kaivataankin yhä lisää. Tämä forum on paikka kommentoinnille, kritisoinnille ja uusien ideoiden jakamiselle, joko nimimerkin suojassa tai ilman.
 
SUUNTAA KESKUSTELULLE
 
Urheilutoimittamisen kentille mahtuu monenlaisia pelaajia. Kriittisimmät meistä pyrkivät aiheuttamaan kohua ja paljastamaan epäkohtia. Toisessa ääripäässä ovat lepsut sylikoirat, joiden nimikkeeksi sopii paremminkin tiedottaja kuin kantaa ottava toimittaja. Yksittäisen kirjoittajan asennoitumisen lisäksi kirjoituksissa ratkaisevat kolumnin linja sekä paikkakunnan ilmapiiri. Niitäkin on moneen lähtöön. Jossain piireissä ymmärretään, että kritiikki on luonteva ja tarpeellinen osa keskustelua, josta voi olla hyötyä sen kohteelle. Joissain piireissä taas kritiikki koetaan hyökkäykseksi, kateellisten ja katkeroituneiden panetteluksi.
 
Monissa yhteisöissä keskusteluilmapiiri on varsin hyvä ja dialogia käydään vilkkaasti. Osissa yhteisöissä keskustelukulttuuri on vasta muotoutumassa. Forssalaisyleisö suhtautuu paikallisiin seuroihin ja urheilijoihin terveen kriittisesti. Tämä kertoo kiinnostuksesta ja viestii siitä, että Forssa on väkilukuun nähden suorastaan yllättävän vireä urheilukaupunki.
 
Juttujen sävyn lisäksi kestoaiheena ovat otteluraportit. Siltanen on tietoisesti pyrkinyt ottamaan etäisyyttä, esimerkiksi paikallislehtien urheilutoimituksien ehkä hieman vanhanaikaiseksi koettuun linjaan, jossa kerrotaan pääasiassa lähinnä maalintekijät ja lopputulos. Tosin paikallislehdellä ei suinkaan olekaan mahdollisuuksiakaan paneutua yhteen lajiin tai tapahtumaan kovinkaan syvällisesti eikä se ole varmasti tarkoituksenmukaistakaan. Blogissa ei ole mielekästä toistaa lähes samaa tekstiä, vaan Siltasen Cornerin tarkoitus onkin  pureutua otteluun tiukemmin ja luoda syvempää analyysiä ottelusta ja sen taustoista. Murrosvaihe lehdissäkin kyllä tulee varmasti olemaan pian ajankohtainen minuutti minuutilta-juttujen jäädessä historiaan, sillä lehdet tänä päivänä joutuvat taistelemaan elintilastaan yhä enemmän sähköistä mediaa vastaan ja varmaa on, että mikäli lukijan kiinnostus printtimediaa kohtaan herpaantuu astuvat markkinatalouden lait voimaan ja lehtitilaus jää kyllä uusimatta.
 
Tänä päivänä mediassa puhutaan paljon sisältöjen eriyttämisestä. Se sisältää ajatuksen, että median käyttäjä muodostaa kokonaiskuvan usean eri välineen tarjoaman sisällön avulla. Verkkojuttu tai lehtijuttu ei välttämättä yksinään riitä sammuttamaan vaikkapa jalkapallo-ottelusta kiinnostuneen lukijan tiedonjanoa mikä onkin oikea kehityssuunta. Aivan vielä kaikki mediat eivät ole kuitenkaan tätä strategioissaan huomanneet.
 
***
 
”Sinun pitää odottaa tekoja itseltäsi ennen kuin voit toteuttaa ne.” – Michael Jordan