Positiivista palautetta tulee kun on sen aika ja nythän siihen totisesti on aihetta, sillä viime viikkoina FJK on onnistunut saalistamaan monta arvokasta päänahkaa ja on siten pelaamassa itseään kuiville. Sitten viimeisen Siltasen kolumnin FJK on käynyt noutamassa voitot Kangasalalta (1-3) ja Lammilta (0-1), tasurin Lempäälästä (2-2) ja viimeiseksi voiton kotipelistä (4-0). Sarjasijoitus on häntäpään joukkueilta napattujen pisteiden myötä noussut kohisten ja niinpä putoamispeikkokin lienee selätetty. Tällä hetkellä hurjaan vireeseen äitynyt FJK on kerännyt pisteitä sarjassa 24 ja se oikeuttaa tällä hetkellä sarjassa kuudenteen sijaan.

Lauantaina 6.8. FJK:n vieraaksi Lamminrantaan saapui Sääksmäen Sopu ja kotijoukkue FJK oli siinä määrin tyly isäntä, että ottelun paremmuudesta ei ollut käytännössä katsoen missään kohtaa epäselvyyttä niin selvää forssalaisten paremmuus oli. Erityisesti allekirjoittaneen mieltä kuluneena viikonloppuna lämmitti FJK:n seuravärien näkyminen Forssan Holjilla markkinoilla mikä on positiivista seurakuvaa luotaessa äärimmäisen tärkeää sekä itse lauantain ottelussa aikoinaan Siltasenkin valmennuksessa olleen Samu Kujalan pirteä esitys viheriöllä.

*****

FJK KOTIKENTÄLLÄ KOMEAAN VOITTOON

Lauantaina asiantuntevalle ja kriittiselle forssalaisyleisölle tarjoiltiin IV divarikamppailu FJK vs. Sopu.

Aivan ottelun ensimmäiset minuutit pelailtiin suhteellisen tasaisissa merkeissä tihkusateessa, mutta ottelun edetessä alkutunnustelujen jälkeen alkoi FJK saada yhä vahvemmin otetta pelistä. Ensimmäisellä jaksolla FJK:n kenttätasapaino ja liike oli kunnossa ja niinpä Sopu ei saanutkaan luotua oikeastaan yhtään maalipaikkaa koko 45 minuutin aikana. FJK:lla sitä vastoin paikkoja oli useita. Puoliajalle lähdettiin kuitenkin FJK:n niukassa johdossa 1-0. Ottelun avausmaali olikin sitten komeaa katsottavaa. Viisaasti pelattu tilanne lähti liikkeelle Joona Murtolahden lapikkaasta ja maalisyötön taustalta oivallisella tavalla maalintekoon nousseelle Samu Kujalalle antoi joukkueen nestori Ivo Dankov. Ensimmäisestä jaksosta FJK:n vahvasta dominoinnista huolimatta jäi mieleen runsas virhesyöttöjen määrä. Liekö syynä ollut sitten sateen liukastama nurmi vai kenties puutteellinen keskittyminen, mutta syöttöhasseja tuli jopa kentän kokeneimmilta pelaajilta luvattoman paljon, ja tilanteissa joissa ei vastustaja luonut lainkaan välitöntä painetta.

FJK hallitsi ensimmäisen puoliajan kenttätapahtumia, mutta koska tauolle lähdettiin vain maalin johdossa riitti jännitettävää myös toiselle jaksolle. Katsomossa tosin usko omiin oli vahva olihan asiantuntevan yleisön tiedossa ettei Sopu kuulunut aivan lohkon kärkijoukkueisiin sekä se, että vierasjoukkue oli liikkeellä kapealla materiaalilla, kun taas kotijoukkueen luotsilla, Jussi Kinnusella oli käytännössä koossa paras nippu ja selkeästi kovakuntoisempi sekä laadukkaampi pelaajamateriaali.

*****

Pelin alussa katsomossa riitti tilaa, mutta toisen puoliajan alkaessa hitaastilämpiävä hämäläisyleisökin oli löytänyt tiensä katsomoon ja paikalle olikin hieman koleasta säästä huolimatta kerääntynyt varsin mukava yleisömäärä. Toisella jaksolla FJK jatkoi hyviä otteitaan ja se vyörytti hyökkäyksiään herkeämättä kohti vierasjoukkueen maalia. Kotijoukkue hallitsi palloa suvereenilla tavalla, mutta parhaat maalipaikat siunaantuivat pikemminkin vierasjoukkueen virheistä kuin erinomaisesti rakenneltujen hyökkäyskombinaatioiden seurauksena. Joka tapauksessa kotijoukkueen paine näytti olevan suhteellisen hitaalle vierasjoukkueen puolustukselle myrkkyä ja olikin vain ajan kysymys koska peli repsahtaisi.

Paremmalla viimeistelyllä ja ennen kaikkea paremmilla ”viimeisillä” syötöillä FJK olisi hyvinkin voinut iskeä useammankin maalin ja ratkaista peli jo heti toisen puoliajan alussa. Jatkuva puolustaminen alkoi kuitenkin uuvuttaa vierailijaa ja lopulta painostus alkoi kantaa hedelmää. Ensiksi Sovun maalivahti nappasi punaisen kortin silkkaa typeryyttään ja sitten vierailijoiden paras pelaaja, Janne ”Heitsu” Heikkilä, sukitti Jarno Hankaniemeä rangaistuspotkun arvoisesti. Maalivahdin ulosajo ja pilkulta tehty Dankovin 2-0 maali olivat vierailijoille liikaa ja niinpä aivan katsomon piippuhyllylle saakka kuului rasahdus selkärangasta. Vierailijoiden selkäranka nitkahti poikki ja peli alkoikin olla hyvin pitkälti taputeltu.

FJK otti entistä tukevamman otteen pelistä ja hallitsi palloa mielin määrin joskin pelaaminen näytti temmoltaan enemmän pihapeliltä kuin sarjaottelulta ja kenttäkin venyi niin että tilaa olisi ollut keskikentällä vaikka muutaman öljytankkerin kääntymiselle. FJK otti kuitenkin tilanteesta ilon irti, kuten toki kuuluukin ja leikitteli vastustajien verkkoon nahkakuulan vielä pariin otteeseen. Maalintekijöiksi kolmanteen maaliin merkittiin Kemppainen ja neljänteen  Rantinsalo. Ansaittu ja tärkeä voitto siis Forssaan.

*****

LOPPUKOMMENTTI

FJK oli ottelussa kiistatta hallitsevampi osapuoli eikä vierasjoukkueella ollut käytännössä katsoen yhtään rakennettua maalintekopaikkaa (pari puolittaista maalipaikkaa vierasjoukkue sai lähinnä FJK:n omien pelaajien hölmöilyjen seurauksena).

Pallo kulki FJK:n alakerrassa nautittavalla tavalla ja Miika Murtolahti sekä Erkka Pönni ovatkin kaiken järjen mukaan sen tason pelimiehiä, että kyllä nelosessa pitää kyseisten miesten pystyä palloa jouhevasti kierrättämäänkin. Laitapuolustajilta ja keskikentän keskustalta pallolliseen peliin allekirjoittanut olisi kuitenkin kaivannut lisää aktiivisuutta, sillä tilaa kentällä oli vaikka kuinka ja paljon. Keskikentällä etenkin Kujala ja Joona Murtolahti muodostivat toimivan parin, vaikka vastustajan heikkoudesta johtuen kaksikko pääsikin varsin helpolla. Laidoilla Hankaniemi ja Valtonen pelasivat kelpo pelin vaikkakin haastamista ja aloitteiden tekemistä olisi suonut näkevän enemmänkin, sillä vierailijoiden puolustajista nämä miehet olisivat kyllä menneet heittämällä ohi. Eniten kuitenkin lauantaina tökki viimeistely (vaikka kotijoukkue tekikin komeat 4 maalia), sillä FJK olisi tehokkaammalla viimeistelyllä hyvin kyennyt tekemään 5-6 maalia lisää. Parempia joukkueita vastaan paikkoja tuskin siunaantuu yhtä runsaasti eikä syöttöhasseihinkaan ole samalla tavalla varaa. Kokonaisuutena kuitenkin hieno peli Kinnusen johtamilta joukoilta, jossa peli pysyi hyvin kasassa lukuun ottamatta viimeisiä minuutteja jolloin peli oli jo käytännössä ohi.

Siltanen on siinä määrin vittumainen ja kriittinen kaveri, että parannettavaakin vielä selkeästä 4-0 voitosta huolimatta löytyy, ainakin jos peliä aiotaan tulevaisuutta silmällä pitäen kehittää. FJK:lla on nelosdivariin erittäin hyvät linkit joten laitojen käyttöä voisi kovastikin lisätä. Tai miksei myös puolustajien taustanousuja, toki harkintaa käyttäen. Etenkin lauantaina toinen vierailijoiden laitapuolustajista oli niin köykäisenoloinen, kokematon ja epävarma, että painetta olisi pitänyt luoda enemmän. FJK tulee muutenkin todella paljon keskeltä (tavoitteena tietysti hakea ykköspyssy Dankovia), mutta vierasjoukkueen koutsin ei tarvitse olla aivan Sir Alex Fergusonin tasoinen taktikko lukeakseen FJK:n gameplanin. Monipuolisuutta ja yllätyksellisyyttä siis hyökkäykseen, paikanvaihtoa yms. Ehkä myös näitä häntäpään joukkueita vastaan voisi lähteä liikkeelle alusta alkaen rohkeammalla taktiikalla? Kinnunen toki olikin lauantaina oivallisella tavalla hereillä ja tekikin näin 15 pelatun minuutin jälkeen. Erkka Pönnin erinomaiset rajaheitot tarjoavat mainion aseen hyökkäyspäässä, mutta aivan timanttista pääpelaajaa FJK:lla ei ole. Voisiko esimerkiksi tekemällä jonkinlaisen skriinin tehdä pitkistä rajaheitoista vielä vaarallisempia? Ehkä pitkiä heittoja voisi siis hyödyntää tehokkaammin? FJK:lla oli lauantaina lähes täydellinen pallonhallinta, mutta hallinta on turhan alhaalla eikä siten aiheuta minkäänlaista uhkaa vastustajalle. Löytyykö hieman ylempää kykyä pallon pitämiseen tai voisiko esim. toinen toppareista (lue: M.Murtolahti) nousta osallistumaan rohkeammin pelin tekemiseen? Ja edelleenkin kaipaa ainakin allekirjoittanut sitä mitä on kaivannut koko kauden; eli menemistä eikä meinaamista, voittamisen nälkää ja –halua, tulosurheilusuuntauneisuutta, mielikuvitusta hyökkäykseen ja pilkettä silmäkulmaan. Eli munaa ja hurttia huumoria tekemiseen.