Salibandyliitto järjesti neljän maan (Suomi, Ruotsi, Sveitsi, Tsekki) turnauksen 4.-6.11. Helsingin Meskuksessa messujen (Digiexpo, Skiexpo, Hifiexpo) yhteydessä.

Kolme vilkasta päivää Helsingin Messukeskuksessa on takanapäin. Viikonvaihteessa järjestetty naisten ja U19-tyttöjen EFT-turnaus sekä Lätkä&Säbämessut olivat rankka rupeama myös Tyttösalibandyprojektin taustajoukoille, mutta ei turhaan, sillä tapahtuma onnistui mainiosti. Myös Siltanen oli eksynyt paikalle ja työsarkaa riittikin kosolti viestintä- mediatehtävissä. Ohessa hieman otteluraporttia muutamista otteluista...Lisätietoa otteluista ja kuvia löydät liiton sivuilta linkistä http://tyttosalibandy.fi/uutiset.html

****

Ruotsin naiset tiputtivat Sveitsin kannoiltaan
Päivän toisessa ottelussa ratkaisua paremmuudesta hakivat Ruotsin ja Sveitsin naisten joukkueet. Ruotsi pääsi piinasta vasta lopun minuuteilla, kun se tehtaili kolme viimeistä maaliaan kahden viimeisen minuutin aikana. Loppuluvut sinikeltaisille 11-6 (2-2, 4-2, 5-2).

Ensimmäisessä erässä maalien makuun päästiin ajassa 6.39. Tekijäksi avausmaaliin merkittiin kolmosvitjan sentteri Anna Wijk. Ruotsi hallitsi palloa suvereenilla tavalla ja toinen maali näki päivänvalon ajassa 7.29. Tällä kertaa asialla oli kaksikko Elin Tjärnström ja Victoria Wikström.

Ruotsin johtoasemasta huolimatta Sveitsi jaksoi muistuttaa vaarallisuudestaan. Oiva osoitus vaarallisuudesta saatiin kavennusmaalin muodossa pelikellon pysähtyessä aikaan 11.01, kun Sveitsin Flurina Martin väkevän nousun päätteeksi Violetta Voegeli saatteli reikäpallon verkon perukoille.

Kavennusmaalista Sveitsi sai silminnähden virtaa ja kun Christine Zimmermann vielä pääsi omalta kenttäpuoliskolta ammutulla kaukolaukauksella tasoittamaan pelin näytti hetken siltä, että ruotsittaret olivat hätää kärsimässä.

Sveitsi aloitti toisen erän vahvasti ja alkoi sortua jopa liialliseen namutteluun. Varsin oikeutetusti seuraavan maalin tekikin vierasjoukkueen statuksella operoinut Sveitsi ja tällä kertaa megalomaanisen upealla kaukolaukauksella yläkulmaan. Asialla oli henkilökohtaiset tehot 2+1 nakutellut Nina Baertschi. Syöttäjäksi maaliin merkittiin Flurina Marti.

Tilanteessa 2-3 Ruotsin valmennus joutui herättelemään  joukkuettaan ja pienen palopuheen jälkeen alkoi tapahtua. Se alkoi sysätä painetta Sveitsin maalille ja kovaa työntekoa seurasi myös palkinto joukkueen kapteenin, Carolina Widarin, näyttäessä maalinteon mallia. Tasoitusmaalin jälkeen ote alkoi siirtyä Ruotsille ja vaikka Sveitsi puolustikin keskialueen tiiviisti ”nopalla” oli seuraava maali luonnollinen jatkumo tapahtumien kululle.

Ruotsi karkasi pian maalin johtoon ja aikakirjoihin henkilökohtaiset pisteet Emelie Wibränille ja Elin Tjärnströmille. 4-3 maalin jälkeen vyörytys jatkui kiivaana ja lisämaali nähtiin 36 minuutin kohdalla läpiajosta. Maali merkittiin Therese Strömbergin nimiin.

Ruotsi hallitsi peliä ja kovalla karvauksella aiheutti alituiseen päänvaivaa Sveitsin puolustukselle. Kovan karvauksen kautta Ruotsi pääsikin lisäämään johtoaan ja 6-3 maali näyttikin sekoittavan Sveitsin pelin täysin. Ruotsin kuudes maali kirjattiin kolmen pisteen illan tehoilleelle Elin Tjärnströmille.

Kolmanteen erään Sveitsi tuli sisuuntuneena. Sveitsi onnistui lyhyessä ajassa niittaamaan pari maalia Ruotsin verkkoon ja yhtäkkiä oltiinkin jo varsin kutkuttavissa 6-5 lukemissa. Ottelu eteni numerollisesti suhteellisen tasaisissa merkeissä, mutta tahtipuikkoa ottelutapahtumista heilutti kuitenkin Ruotsi. Kun Sveitsi ei käyttänyt omia lukumäärällisesti vähäisiä paikkojaan ratkaisi Ruotsi karulla tavalla, läpiajosta. Maali merkittiin vikkeläkinttuiselle Emelie Lindströmille.

Seitsemännen maalin myötä näytti, siltä että sveitsiläisten henkinen kantti alkoi horjua ja lisätuskaa tarjoili ajassa 48.08. puolustajan tontilta Jenny Gustafsson. Sveitsi päätti vielä kerran pyristellä vastaan nopealla vapaalyönnistä tehdyllä maalilla Julia Suterin toimesta, mutta viimeisellä minuutilla Ruotsi kaunisteli vielä lukemia tehden kaksi maalia. Loppulukemat varsin ansaitusti siis Ruotsille lukemin 11-6.

Rangaistuslaukauskisan vei nimiinsä Ruotsi lukemin 1-0 Victoria Wikströmin ollessa ainoa onnistuja.

Sveitsin naiset voittivat Tshekin 4-3
Sveitsin ja Tsekin naisten välinen ottelu lähti käyntiin tasaisissa merkeissä. Kilpajuoksu päättyi Sveitsin 4-3-voittoon.

Maalihanat ottelussa saatiin auki kuuden minuutin kohdalla. Tsekin Hanka Lackova ryösti pallon väkevällä karvauksella ja sveitsiläispelaaja joutui rikkomaan rangaistuslaukauksen arvoisesti. Dominika Steglova ei jättänyt tilaisuutta käyttämättä, vaan laittoi pallon pömpeliin vastustamattomalla tavalla. Ottelun ensimmäisen erän tasaisuudesta kertovat osaltaan myös vähäiset tilastomerkinnät ja lukemat 0-1.

Toinen erä jatkui samoissa edelleen tasaväkisissä tunnelmissa. Ajassa 21.49. verkkoja pääsi venyttelemään Sveitsi ja asialla oli Michelle Wiki Tshekin puolustuksen töpeksiessä. Läpi ottelun Tshekin puolustuksella oli suuria ongelmia pelin avaamisessa ja lisätuskaa sille toi pelirangaistus (5+20) pöytäkirjaan merkitsemättä jääneestä pelaajasta. Sveitsi ei onnistunut kuitenkaan hyödyntämään etsikkoaikaansa ja viimeiseen erään lähdettiinkin kutkuttavista tasalukemista 1-1.

Kolmas erä jatkui Sveitsin ollessa niukasti niskan päällä, mutta seuraavan maalin pääsi kuin varkain tekemään Tshekki nopean vastahyökkäyksen päätteeksi. Syötön maaliin antoi komean nousun tehnyt joukkueen kippari Magdalena Kotikova ja pallon maaliin takakulmalta verkon perukoille namutteli Adela Bocanova.

Sveitsi hallitsi tappioasemasta huolimatta palloa ja tulostakin alkoi syntyä. Asialla oli syöttäjänä toiminut sadan maaottelun Mirca Anderegg, Natalie Stadelmannin toimiessa viimeistelijänä. Ajassa 50.03. Sveitsi siirtyi ensimmäisen kerran johtoon ja pari minuuttia myöhemmin lisäsi eron kahteen maaliin.

Takaiskuosumien jälkeen Tshekki oli entistä enemmän pakotettu panostamaan hyökkäykseen ja aktiivisuus kannatti. Kolmannessa maalissa asialla olivat Tamara Hasova ja Andrea Pastuskova.

Ottelun viimeisillä minuuteilla molemmat joukkueet olivat aktiivisia ja niin kummallakin oli mahdollisuutensa lisämaalien tekoon, mutta tolppien kalisuttelua lähemmäksi ei enää ottelussa päästy. Tshekki tiivisti kokoonpanoaan ja haki maalia ilman maalivahtia, mutta loppulukemiksi jäi 4-3 Sveitsin hyväksi.

Rangaistuslaukauskisassa Tsekki oli etevämpi lukemin 0-1 rankkarispesialisti Dominika Steglovan ollessa ainoa onnistuja.
Tshekin tytöt sveitsittäriä vahvempia
Sunnuntain aamuottelussa kohtasivat Sveitsi ja Tsekki (U19). Loppuluvut Tshekille 5-2 (3-0, 1-0, 1-2). Sveitsille tappio merkitsi EFT-turnauksen jumbosijaa.

Ensimmäinen erä lähti liikkeelle reippaasti ja ensimmäistä maalia saatiin ihailla jo kolmen pelatun minuutin jälkeen komealla laukauksella hienon poikittaissyötön jälkeen. Maali merkittiin Gabriela Zurkovan nimiin ja syötön näyttävään maaliin antoi Lucie Zemanova. Ensimmäistä erää hallitsi suvereenilla tavalla Tsekki ja ajassa 10.44. päästiinkin todistamaan toista maalia. Tälläkin kertaa maali tehtiin kaukaa ja asialla oli tshekkikapteeni Karin Vavreckova

Tsekki jatkoi pelin kontrollointia ja näytti menevän menojaan lisäten maalisaldoaan ajassa 14.53. tehden jo kolmannen maalin. Syötön maaliin antoi Petra Nemravova ja maaliin tehomerkinnän saalisti Leona Mullerova, joka teki uransa ensimmäisen maaottelumaalin, sillä maalin jälkeen lähti pallo pelaajan mukaan. Erätauolle lähdettiin Tsekkien johtaessa ansaitusti lukemin 0-3.

Toinen erä lähti käyntiin verkkaisesti ja ensimmäiseen erään hyvällä liikkeellä lähtenyt Tsekki tuntui jättäneen ”jalat erätauolle”, sillä niin haluttomalta joukkue vaikutti, vaikka veikin peliä. Toinen erä ei hienouksia tarjonnut ja verkkoakin päästiin pöllyttämään vain kerran. Asialla oli maalin edestä pallon verkkoon kauhonut Aneta Smidova ja syöttö maaliin merkittiin väkevästi sinipaitaisen Tsekin puolustuksessa esiintyneelle Karin Vavreckovalle.

Kolmanteen erään lähdettäessä näytti pitkälti siltä, että peli olisi taputeltu, mutta Sveitsi ei ollut heittänyt kirvestä kaivoon. Sveitsi pääsi rikkomaan kuparisen ajassa 45.45. Kavennusmaalin teki Sveitsin paras pelaaja Fabien Walther ja syöttöpiste Laura Marendazille. Maalin myötä Sveitsi sai otetta pelistä ja pian sveitsiläiset pääsivät nostelemaan käsiä kohti kattoa toistamiseen. Asialla olivat jälleen samat ”tehotytöt”, Walther ja Marendaz.

Sveitsi koitti hakea vimmatusti kavennusta, mutta viimeistään Tsekin ajassa 58.55. syntynyt 2-5 maali päätti pyristelyn lopullisesti. Maali merkittiin Lucie Srotovalle ja syöttö Zabana Hubackovalle. Voitto ansaitusti siis Tshekille lähinnä erittäin vahvan ensimmäisen erän ansiosta.

Rangaistuslaukauskilpailun voitti Sveitsi luvuin 2-1. Maalintekijät rangaistuslaukauksissa Denisa Ratajovalle (Tsekki), Fabienne Waltherille (Sveitsi) ja Laura Marendazille (Sveitsi).
Ruotsin tytöt voittoon Sveitsistä
Lauantain pelit aloitti U19-tyttöjen ottelu Ruotsi – Sveitsi. Siinä Ruotsi nousi lopulta voittoon lukemin 5-2, mutta lisäpisteen rangaistuslaukauksilla nappasi Sveitsi.

Ottelu pyörähti käyntiin kello 9.00, ja varhaisesta ajankohdasta johtuen riitti katsomossa tilaa yllin kyllin ottelun alussa, mutta pelin edetessä alkoi yleisökin kiitettävällä tavalla tiensä katsomoon. Itse ottelussa päästiin kuitenkin vauhtiin välittömästi, ja väkevän otteen kenttätapahtumista otti salibandyn mahtimaa Ruotsi. Kotijoukkueeksi merkitty Ruotsi dominoi isännän ottein heti alusta asti kenttätapahtumia, mutta varsinaisesti laatupaikoille uhrautuvasti puolustanut Sveitsi ei suhteellisen isokokoista ruotsalaisryhmää päästänyt niinpä hivenen yllättäen maalinteon ottelussa aloittikin Sveitsi ajassa 7.38. Tekijäksi maaliin merkittiin Kassandra Luck ja syöttäjäksi Patrizia Leone. Maalin jälkeen Ruotsi tiivisti otetta entisestään ja tasoitusta ei tarvinnutkaan odottaa kauaa, sillä ajassa 8.11. tasoitti puntit lukemiin 1-1. Maalintekijäksi tasoitukseen merkittiin Dragana Mrksic ja syöttöpiste erinomaisella pelipäällä olleelle Jessica Eriksonille.

Tasoitusmaalin jälkeen Ruotsi jatkoi vimmatusti painostusta ja jauhoi alakolmiolla sveitsiläisiä pyörittäen, mutta käkikellomaan kasvatit jaksoivat taistella pyrkien peittämään laukauksia. Sinnikäs uhrautuminen saikin palkintonsa, kun punapaidat pääsivät nopeaan vastahyökkäykseen, joka palkittiin komealla maalilla. Ajassa 16.32 viimeistelty komea maali merkittiin Laura Marendazille ja arvokkaan esityön maaliin teki Nicole Huber

Toiseen erään lähdettiin kenttätapahtumat huomioiden hivenen yllättäen Sveitsin johdossa 2-1, mutta Ruotsi näytti heti toisen erän alusta saakka, että Sveitsillä tulisi olemaan vielä hikinen aamupäivä. Ruotsi jatkoi myllytystään ja etenkin Frida Rydfjäll, Matilda Sjödin ja joukkueen kapteeni Karin Nygren ottivat entistä enemmän roolia pelin tekemisestä ja tilanteiden rakentelusta. Lopulta Ruotsin sinnikäs painostus sai palkintonsa, kun pelikellon näyttäessä 38.00 pelattua peliminuuttia saatiin ruotsalaisleirissä nostaa kädet pystyyn maalin merkiksi. Tasoitusmaali 2-2 merkittiin Amanda Gidlundille ja syöttö vahvan nousun laidaltaan tehneelle Frida Rydfjällille.

Kolmas erä siis tarjosi joukkueille tasaväkiset lähtöasetelmat, mutta niin vahvasti Ruotsi oli palloa hallinnut jo kahdessa ensimmäisessä erässä ettei varmasti kenellekään ollut yllätys, että tahtipuikkoa heilutteli myös viimeisessä erässä Ruotsi. Ruotsi haki hanakasti voittoa ja ajassa 50.32 tapahtui se mitä varmasti moni osasi odottaa. Ruotsi siirtyi johtoon Elin Gabrielssonin lähes puolesta kentästä tekemällä maalilla. Tehopisteen maaliin Gabrielssonin lisäksi sai syötön tarjoillut erinomaisia otteita esittänyt Amanda Delgado Johansson. Maalin jälkeen ei nähty kenttätapahtumissa muutoksia, sillä Ruotsi jatkoi vimmattua painostustaan ja jälleen kerran soi verkko erinomaisesti pelanneen sveitsiläismaalivahdin selän takana. Maalintekijäksi maaliin löydettiin Stephanie Boberg ja syöttäjäksi Amanda Delgado Johansson. Ottelun viimeinen maali oli lähinnä kosmetiikkaa ja viimeinen maali tehtiinkin tyhjiin Matilda Sjödinin toimesta ja syöttö merkittiin Nathalie Jakobssonille.

Ottelun jälkeen käydyn rangaistuskilpailun voitti Sveitsi lukemin 0-1. Maalinteossa ainoana onnistui Laura Marendaz.