Siltasella on taasen asiaa.. tai ei Siltasella nyt mitään asiaa sen kummemmin ole kunhan täytyy jotakin läpättää, ei sillä Karpollakaan koskaan mitään asiaa ollut…
 
 
ITÄVALLASSA ODOTETTAVISSA JÄLLEEN KOKEILUJA
 
Suomen A-maajoukkue kohtaa keskiviikkona 29.2. Itävallan vieraskentällä. Ottelu on jälleen mainio tapa hioa uutta pelitapaa ja luoda tilannekatsausta siihen kuinka maajoukkueen rakennusprojekti Paatelaisen alaisuudessa etenee. Suomi lähtee maaotteluun parhaalla miehistöllään mikä onkin hienoa, sillä ”kokeilujoukkueita” onkin jo nähty Paatelaisen aikakaudella enemmän kuin riittävästi. Pelaajia Paatelainen on käyttänyt kaikkiaan vuoden aikana noin 70 mikä on Suomen mittakaavassa melko paljon. Itävaltaa vastaan Suomi kuitenkin lähtee parhaalla ryhmällään, vaikka mitä luultavammin kokeiluja on luvassa myös keskiviikkona pelipaikkojen suhteen.
 
Keskiviikon otteluun Suomi lähtee statistiikan valossa alta vastaajana (niin kuin lähes aina jalkapallomaajoukkueiden kohtaamisissa). A-maaottelutasolla Suomi ja Itävalta ovat kohdanneet aikaisemmin 12 kertaa, joista Suomi on voittanut kolme, tasapelejä on yksi ja loput on vienyt Itävalta nimiinsä. Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa (1993) Itävalta oli numeroin 3-0 parempi.
 
Itävalta saa Klagenfurtissa pelattavaan otteluun mitä todennäköisimmin kovan ryhmän jalkeille onhan joukkueessa peräti yhdeksän Saksan Bundesliigassa pelaavaa pelimiestä ja kärjessä rymistelee Portoon hiljattain siirtynyt lähes kaksimetrinen Marc Janco. Luvassa on siis varmasti varsin hyvätasoinen treenimatsi, joka nähdään suorana YLEn urheilusivuilla netissä klo 21.30 alkaen ja TV:ssa klo 22.10 alkaen.
 
Suomen keskikentällä nähtäneen kokeiluja, mutta mitä luultavammin kentällä nähdään tuttuun myös erinomaisia esityksiä seurajoukkueessaan esittänyt ”Perpa” Hetemaj (Chievo Verona), jonka energisyydestä, aloitteen tekokyvystä ja aktiivisuudesta viheriöllä ainakin Siltanen nauttii suuresti. Ohessa klippi Hetemajn voittomaaliin johtaneesta keskityksestä viime serie A:n kierrokselta.
 
 
 
FJK RAKENTAA TULEVAISUUTTA
 
Suomen maajoukkueen ja FJK:n väliltä löytyy isosti yhtäläisyyksiä; Molemmat joukkueet tähtäävät toiminnassaan vahvasti, ja varsin viisaasti, tulevaisuuteen. Molemmat joukkueet pyrkivät määrätietoisesti kehittämään omaa pelitapaansa ja molempien joukkueiden rungot muodostavat pääsääntöisesti nuoret pelaajat. Onkin hienoa seurata kuinka ”projektit” tahoillaan edistyvät tulevien vuosien aikana, varmasti oikein hyvin, kunhan vain muistetaan olla riittävän kärsivällisiä.
 
Forssan Jalkapalloklubi on viime aikaisten tietojen mukaan seuratasolla ryhtynyt todenteolla toimenpiteisiin toiminnan rationalisoimiseksi ja kehittämiseksi. Työtä toki riittää, mutta suunta on eittämättä oikea. Nyt vain vaaditaan seura-aktiiveilta kosolti pitkää pinnaa, päättäväisyyttä ja uskoa sekä positiivista asennetta. Toiminnalle voikin ilman suurempia mutinoita nostaa keskisormen sijaan "Litti-peukkua", suunta on oikea.
 
Muutosta ja kovaa päivitystyötä tehdään siis paitsi seurassa, mutta myös edustusjoukkueessa, joka valmentaja Jussi Kinnusen johdolla on lähdössä sorvaamaan pelitapaa tulevaa kesää varten enemmän pallolliseen suuntaan. Kerrassaan loistavaa. Rohkeasti ja avoimesti valmentaja Kinnunen ilmoitti kauden alkaessa, että tavoitteena on tulevalla kaudella pelata tekniseen lyhytsyöttöpeliin pohjaavaa jalkapalloa aluepelin prinsiippejä noudattaen. Tavoite on hyvä ja ihailtava vaikkakin toki varsin kunnianhimoinen. Toivottavasti joukkue sisäistää pelitavan ja tulevaisuudessa voidaan nauttia myös uuden pelisysteemin hedelmistä.
 
 
MAINETTAAN PAREMPI
 
 
Futiskausi 2012 saattaa vaikuttaa vielä ulos katsottaessa etäiseltä, mutta työt sen eteen alkoivat forssalaisen jalkapalloilun lippulaivassa, FJK:ssa, jo viime vuoden loppupuolella juoksulenkein ja ”pläägät” edustusjoukkueen miehet vetivät jalkaan tammikuussa. Muutamana edellisenä kautena FJK:n edustusjoukkue on joutunut tuskailemaan kokoonpano-ongelmien kanssa, mutta tulevalla kaudella veren vähyydestä tuskin tullaan kärsimään, sillä vahvistusta saataneen ”edariryhmään” juniori-ikäisistä pelureista ja tarvittaessa kakkosjoukkueesta.
 
 
PELILLINEN IDENTITEETTI, PALUU JUURILLE?
 
Siltanen antoi lokakuussa 2010 jonkun mielestä ehkä jo turhankin kitkerää palautetta seuraorganisaation ongelmista, puutteista markkinoinnissa, seuran pelillisen yhtenäisen linjan (seuran pelillinen identiteetti) puutteista ja aidon keskusteluilmapiirin puuttumisesta. Näin musta-valkoinen tilanne ei tietenkään ole, kuten kolumnissakin toki esitettiin ja paljon hyviä asioita onkin forssalaisessa jalkapalloilussa olemassa ja paljon hyvää on saatu aikaan sittemmin tuon vuodatuksen jälkeenkin.
 
Seurassa on tehty jo vuosia paljon töitä oikeaan suuntaan, mutta malttamattomuus ja suuret tunteet ovat haitannet toimintaa. Toiminta on ollut kerhotoimintaa, ei seuratoimintaa. Nuotit ovat olleet selvät, mutta ei ole osattu soittaa. Tärkeintä kuitenkin on, että halu muutokseen on viimeistään nyt tiedostettu ja toimenpiteitä seuran eteenpäin menemisen eteenkin on tehty.
 
FJK:ta on kautta aikain vaivannut yleisesti identiteetin puuttuminen vaikka varmasti asiaa on aikaisemminkin pohdittu, asiasta Siltanen on mm. käynyt keskusteluja silloisen hienon futismiehen, FJK:n päävalmentajan ja nykyisen valmennuspäällikön, Pertti Sundellin, kanssa jo vuosituhannen vaihteessa. Monilla seuroilla on tietynlainen vahva kuva siitä minkälaista tai minkä tyyppistä peliä pelataan. Jos otetaan esimerkki maanläheisestä nelosesta niin kaikki osaavat varmasti yhdistää vaikkapa Nepaan manselaisen lyhytsyöttöpelin ja jopa liiallisuuksiin menevän ”heruttelun” tai Loiskeeseen sääksjärveläisen kusipääjalkapallon. Mutta mitä on FJK? FJK:lla 2000-luvun menestyksekkäinä hulluina vuosina tyyli muuttui sen mukaan kuka oli valmentajana ja kuka Jokereista, Porista tai FC Hämeenlinnasta tms. viitsi Forssaan vaivautua tulemaan pelaamaan, mutta nyt tippuminen neloseen antaa mahdollisuuden siihen, että pelitapaa voidaan rakentaa pitkällä aikajänteellä ”ilman pelkoa tippumisesta”. Tähän viittasi myös Siltanen taannoin kolumnissaan lokakuussa 2010. Projektiin on sitoutunut kolmen vuoden sopimuksella Kinnunen, hyvä niin. Onko siis niin, että FJK on palaamassa juurilleen, forssalaiselle jalkapalloilulle (90- ja 2000-luvun alussa) kun on ollut ominaista nimenomaan pelin perustuminen vahvaan pallolliseen ja osaamiseen ja lyhytsyöttöpeliin, joka pohjaa suurelta osin perimmiltään aina Tapio ”Tappi” Virtasen ja Antero ”Antsu” Sarajärven vahvaan henkilökohtaiseen valmennustyöhön junioripuolella. Nähdäänkö tulevana kesänä Lamminrannassa Lounais-Hämeen Swansea?
 
 
ON PALJON HYVÄÄ JOSTA AMMENTAA VOIMAA
 
FJK:lla on tulevaksi kaudeksi laaja pelaajamateriaali käytössä, treenit on aloitettu jo viime vuoden puolella hyvissä ajoin juoksulenkein ja lajiharjoitukset on mahdollista toteuttaa erinomaisissa olosuhteissa Eerikkilässä, joukkueella on asialleen omistautunut ja osaava valmennus ja kun varainhankinnan eteenkin tehdään töitä jatkuvasti ovat lähtökohdat ennen kaikkea kilpailijoiden nähden varsin kohtuulliset. Tilanne ei siis ole suinkaan lohduton, vaikka tietysti aina parannettavaakin on, etenkin varainkeruupuolella, joka on kieltämättä vallitsevassa tilanteessa erittäin haastavaa. Kevään korvalla varmistui, että muutaman vuoden tauon jälkeen saadaan jälleen jalkeille myös kakkosjoukkue ja valmentaja kerhokin kokoontuu jälleen maaliskuussa, joten vaikka sadatteluakin aina ilmenee voisi kuitenkin FJK:n todeta olevan mainettaan parempi seura.
 
 
100% FORSSA
 
Pelaajarinki tullee siis olemaan edelliskausia laajempi mikä toki on kerrassaan mainio asia. Joukkue ei ole ummistanut silmiään myöskään mahdollisille hankinnoille, mutta vetovoima ei ole aivan pelureiden silmissä ollut ihan sillä tasolla, että varteenotettaviin neuvotteluihin olisi päästy vaikka neuvotteluja on käyty erään entisen liigapelurin, muutaman meritoituneen kakkosdivaripelurin ja muutamien kolmosdivaripelureiden kanssa. Mitään sateentekijää kukaan realisti tuskin odottikaan, mutta kieltämättä pettymys on se, että muutamaa kokenutta sarjajyrää tavoitellut FJK ei pystynyt osoittamaan sitä sitoutumisen tasoa jo kevättalvesta saakka, että joukkueeseen liittyminen olisi käytännössä mahdollista.
 
Tulevalla kaudella joukkueen rungon tulevat siis muodostamaan nuoret pelurit joita toivottavasti oivallisella tavalla tasapainottavat kokeneemmat pelimannit. Sarjan koittaessa, noin kahden kuukauden päästä, sitten nähdään mihin se riittää. Sarja FJK:n osalta alkaa 24.4. vieraspelillä Tampereella.