LÄTKÄSTÄ FUTIKSEEN
 
Kansallisromanttinen blogikolumnisti, rahvaan Runeberg, herra Siltanen täällä taas jorinoittensa äärellä. Saatiinpa onneksi nuo lätkän MM-kinkeritkin pelattua (vaikka on siitä tosin jo muutama viikko aikaakin kun ne on saatu päätökseen) ja ennakkohehkutus ennen kisoja oli jo sitä luokkaa, että jos ei mitskua kisoista tule alkaa päitä putoilemaan johtoryhmästä, mutta toisin kävi. Suomi jäi ilman mitalia ja Amarillo-Jukka (sai lempinimen aikoinaan valmentaessaan Ilvestä) jatkaa maajoukkueen piiskurina ilman sen kummempia jälkimutinoita.
 
Hei, ihan oikeesti luuliko joku, että Suomella olisi ollut tänä vuonna realistiset mahdollisuudet tappiin saakka? No, ehkä kaiken mennessä aivan putkeen ja onnen ollessa myötä, mutta totuus on että kisojen pelillinen taso oli kovempi tänä vuonna kuin viime vuonna, sillä kilpailijat (mm. Ruotsi, USA, Venäjä, Kanada) olivat liikkeellä paremmilla joukkueilla. Tosin kauaksi ei Suomi tälläkään kertaa mitalista jäänyt vaikka muutama runkopelaaja ”pettikin” aika pahasti, ”ilmaveivi” Granlund, Immonen ja Pesonen etunenässä. Joitakin muutoksia maajoukkueessa kuitenkin tapahtuu vaikka Jukka-poika jatkaakin, sillä apukoutsi Matikainen jätti maajoukkuetehtävät ja keskittyy jatkossa HIFK:n valmentamiseen entistäkin tiukemmin (syytä onkin, viime vuosi oli pohjanoteeraus Stadin Kingeiltä) ja ”lakerikenkä” Nurmisenkin jatko lienee maajoukkueessa auki. Matikaisen tontille Jalosen avuksi kaiketi hanakimmin ollaan sovittelemassa Ari-Pekka Seliniä, joka keväällä solmi kahden vuoden sopimuksen HPK:n kanssa.
 
Pelillisesti MM-kisat eivät Suomen osalta menneet aivan parhaalla mahdollisella tavalla, mutta peliäkin suuremman mielenkiinnon mediassa saivat pääsylippujen korkeat hinnat. Hinnat olivatkin melkoisen suolaiset ja hinnoittelupolitiikalle surkuhupaisia piirteitä antoi kuin kirsikkana kakun päälle maajoukkueen sponsorin slogan; ”tyhmä maksaa liikaa.” Ei mennyt ihan Kale nappiin, ei. Jos jotain hyvää kuitenkin kisoista jäi käteen niin allekirjoittaneen vaimon nuoruuden poikafrendi Anssi Salmelakaan ei joutunut törttöilemään (paitsi kentällä), kun menestystä ei tullut. Tänä vuonna Anssilla ei ollut Nokian kämpässään siis mitalia jota hukata. Mutta näillä mennään, ja ens vuonna uuksiks.
 
FUTISSKABAT TÄYDESSÄ VAUHDISSA
 
Juu, mutta se lätkän MM-kisoista. Viime yönä LA Kings voitti Stanley Cupin ja kaatoi finaalisarjassa New Jersey Devilsin. Los Angeles Kings on liittynyt NHL:ään 45 vuotta sitten ja Stanley Cupin voitto oli ensimmäinen ”enkelten kaupunkiin”. Lätkäkausi on siis taputeltu viimeistään nyt kun änärikin saatiin päätökseen ja futiksen EM-kisat porskuttaa jo täyttä vauhtia ja suhteellisen viihdyttävää peliähän kisoissa on nähty jos jätetään pois laskuista ”Hodarin” Englanti, joka passivoitti peliä pitämällä 8 miestä pallon alla aina kun se oli mahdollista. Todelliset yllätykset sitä vastoin ensimmäisellä kisaviikolla tarjoilivat taktisesti kypsän ottelun pelannut Tanska, todellisen myrskyvaroituksen antanut Venäjä ja jopa uhkarohkeaa peliä esittänyt Ukraina.
 
Tänään 12.6. vietetään tietyllä tapaa ”välipäivää” kisoista, sillä mitään huippupelejä (ainakaan etukäteen ajateltuna) ei ole tarjolla. Yhteen iskevät tänään A lohkon Kreikka vs. Tsekki sekä Puola vs. Venäjä. Keskiviikkona futisfaneja hemmotellaankin sitten otteluilla Tanska vs. Portugali sekä illan kruunaavalla ottelulla Saksa vs. Hollanti, jossa ”Oranjes” on totisen paikan edessä mikäli mielii jatkaa turnaustaan kovinkin pitkälle.
 
EM-kisoissa on käyty vilkasta keskustelua kasteluun liittyen. Nyt ei kuitenkaan kyseessä ole lapsiperheissä esillä olevat yökastelut, vaan ennen ottelua tapahtuvat kentän kastelut. Asian toi esille Espanja, joka mielestään kärsi Italia-ottelussa siitä, että nurmi oli liian kuiva. Moitteita kentistä ovat esittäneet myös hollantilaiset, jotka moittivat nurmen pituutta. Onko siis kaiken aikaa syypää kautta aikain forssalaisessakin futiksessa ollut menestymättömyyteen nurmi??! 
 
Viikko on siis kisoja takana, joten pakko nostaa esille muutama asia kisoihin liittyen.
  
Zlatan – Tämä koukkunokkainen hurri on uskomaton kaveri. Jätkä häröilee 80 minuuttia pelistä pelin ulkopuolella ja vilkuttelee yleisölle, mutta sitten kun pallo lyödään jalkaan niin johan alkaa tapahtua. Ärsyttävän ylimielinen persoona, mutta fantastinen pelaaja. Iso, voimakas, röyhkeä, taitava. Zlatanin myötä Ruotsi kaatuu tai menestyy. Eilen Zlatan ei onnistunut kuin kerran ja sehän ei riittänyt.
 
Englanti – Englannin ottelu Ranskaa vastaan oli kuin perseraiskaus jalkapalloa kohtaan. Englannin materiaali ei kehuja kerää, mutta kyllä pelityyli kerää kehuja vielä vähemmän. ”Hodarin” pelikirjassa ja prioriteettilistalla tulos todellakin tulee ennen tyyliä.
 
Shevtshenko ja Ukraina – Moni ehti jo kuuluttaa miehen kuuluvan menneisyyteen, mutta ”Sheva” päätti toisin. Tarkoittaako se sitä, että kun mies ei pelaa maailman huippujoukkueessa (esim. Milanissa), että mies ei olisi kunnossa tai pysyisi yhä mukana kansainvälisessä vauhdissa? Yksi kaikkien aikojen maalipyssyistä viimeisteli Ruotsia vastaan ja näytti, että vanhakin osaa. Vauhti on varmasti muuttunut vuosien saatossa verkkaisemmaksi (ehkä järkevämmäksi?), mutta mies osaa laittaa kuulan reppuun, kun paikka tulee. Muutenkin Ukraina oli todella aktiivinen ja positiivinen ilmestys kovalla karvauksellaan.
 
FJK:LLA EDESSÄ TÄRKEÄT OTTELUT 16.6. JA 19.6.
 
Jalkapallon IV divarissa on päästy hyvään vauhtiin. FJK on kuluvalla kaudella pelannut otteluita 7 ja pisteitä plakkariin on kertynyt 11. Tällä erää se oikeuttaa sarjassa sijalle 5. Kuluvalla ja seuraavalla viikolla FJK:lla on edessään äärimmäisen tärkeät ottelut Toijalassa ja Forssassa. TP-49 ja VaKP ovat FJK:n tavoin ankkuroineet itsensä keskikastiin, joten kahdella voitolla FJK tukevoittaisi asemaansa sarjassa varsin merkittävästi. FJK:lla on alla runsasmaalinen voitto Kristallipalatsista, jatkuuko hyvä vire Toijalassa?
 
FJK/2
 
Forssan Jalkapalloklubin reservijoukkue pelaa Tampereen piirin kuutosdivaria vailla menestystavoitteita ja sarja joukkueen osalta onkin pyörähtänyt käyntiin leppoisissa merkeissä. Joukkue on pelannut tällä kaudella otteluita 4 ja tappioita joukkue ei ole kärsinyt lainkaan. Kahdessa ottelussa joukkue on poistunut kentältä voittajana ja kahdessa on ollut tyytyminen tasapeliin. Tässä hetkellä joukkue on sarjassa kolmantena.
 
SOVO
 
Someron Voiman riveissä pelaa tunnetusti isohko joukko forssalaispelureita monien muiden ”ostomiesten” lisäksi ja niinpä kauden tavoitekin oli selkeä, nousu kakkoseen. Tällä hetkellä joukkue löytyy Turun piirin kolmosesta sijalta 6. Yhdeksässä ottelussa joukkue on kerännyt pisteitä 14, kun sarjaa johtavalla Maskulla on pisteitä 20, joten mitään ei vielä sarjanousun suhteenkaan ole menetetty, vaikka viime aikaiset otteet eivät kovin hyvää lupaakaan (viime ottelussa SoVo sai köniin kotonaan Maskulta peräti 2-6).
 
*****
 
Siltanen Corner – Mieluummin päivä tiikerinä kuin elämä lampaana