Viime viikonloppuna oli monellakin paikkakunnalla jos jonkinnäköistä kinkeriä ja turnajaista ja Siltasen viikonloppu kului tällä kertaa hieman poikkeavasti moottoriurheilun parissa palloilun sijaan. Viime vierailu allekirjoittaneella Neste-ralliin ajoittuu noin 15 vuoden päähän ja kovastihan touhu on muuttunut sitten noiden päivien. Markkinameininki on astunut isosti kuvaan. Pääsponsorin nimen mukaan nimetty ralli oli ainakin viikonlopun perusteella enemmän kuin osuva, sillä suurin osa oli kisavieraista enemmän ja vähemmän nesteessä hippaamassa ja ralli oli selvästikin monelle täysin sivuseikka. Mutta se sorateiden virtuooseista ja sitten forssalaiseen jalkapalloiluun.

 

Forssan Jalkapalloklubin edustusjoukkue oli sunnuntaina 4.8. tiukan paikan edessä kun vastaan asteli PP-70. FJK on pelannut alkukauden enemmän ja vähemmän päin pyllyä ja nyt joukkue onkin ajautunut tilanteeseen jossa panoksena jokaisessa kauden ottelussa FJK:n osalta on sarjapaikka. Sunnuntaina FJK venyi tasapeliin 1-1 sarjan kärkijoukkueisiin lukeutuvan PP-70:n kanssa, mutta valitettavasti ei tilanne sarjan häntäpäässä juurikaan tasurin myötä helpottunut.

 

Siltanen ei päässyt valitettavasti paikalle ottelua seuraamaan, kun viikonlopun agendassa oli ties mitä kaljakelluntaa ja rallin pällistelyä, mutta jo pelkästään viimeaikaisia tuloksia seuraamalla voi tehdä sen johtopäätöksen, että FJK:n pelissä on menty hivenen parempaan suuntaan, mutta riittääkö se? Tasapeleistä ei juuri ole iloa kun tavoitellaan paikkaa auringossa. Tosin pienen avun voi tuoda se, että moni alasarjajoukkue heittää yleensä tässä vaiheessa ”vapaalle” kun sarjapaikka on varmistettu, mutta täysin ei voi senkään varaan laskea sitä paitsi sama etu se on muillakin FJK:n kanssa kilvoittelevilla häntäpään joukkueilla. Perin kimurantiksi siis menee FJK:n osalta tämäkin kausi.

 

Futisforum (nettikeskustelupalvelu) tarjosi ottelusta FJK vs. PP-70 pientä otteluselostusta nimimerkkien Vorssander, Päätyviiva ja Aidantuki ja kovinhan nuo erosivat toisistaan. Toisissa peliä kuvattiin potkupalloksi ja toisissa pirteäksi ja hyväksi. Oliko nyt todella kyseessä sama ottelu?

 

Jos ei keskitytä sunnuntain otteluun niin siinä mielessä Siltanen on nimimerkin "Päätyviivan" kanssa samaa mieltä FJK:n pelistä kokonaisuutena (vaikka pidetäänkin sekin mielessä mikä sarjataso on) että asenne on monella pelaajalla mm.harjoitteluun turhan lepsu. Tämä ominaisuus on leimannut edustusjoukkuetta jo useammat viime vuodet ja kehitys on kieltämättä huolestuttavaa. Ainakin tällaista jalkapallodinosaurusta löysä ja välinpitämätön asenne on alkanut suorastaan vituttamaan. Toinen seikka mihin Siltanen voi myös yhtyä nimimerkki "Päätyviivan" kanssa on, että pelaaminen on potkupalloa. Pelaamisesta puuttuu kaikki kontrolli ja systemaattisuus. Kovasti kyllä juostaan ja kohelletaan ajoittain, mutta mitään yhtenäistä ajatusta joukkueella ei tunnu olevan. Mieleen tulee väkisinkin ajatus; ”Onko joukkueella edes pelikirjaa?” Vai onko kyse vain siitä ettei sitä omaksuta ja pystytä pelitilanteessa soveltamaan? On toki jotenkin sympaattista, että helvetisti yritetään naama punaisena verenmaku suussa, mutta kun pelaamisesta puuttuu kaikki johdonmukaisuus ja organisoitu tekeminen, on ihmetys pelin jälkeen aina suuri kun taas tuli ”käkeen” vaikka muka oltiin parempia. Miten aina perusteluna voi olla huono tuuri, tuomari, meillä on vielä nuori joukkue tai mikä perkeleen tekosyy tahansa? Ainakin allekirjoittanut toivoisi tekemiseen enemmän mentaliteettia ”Enemmän päätä, vähemmän jalkoja” nykyisen koheltamisen ja roiskimisen sijaan. Huoneentaulu Siltasen kummipojan Jokerit-lätkäjoukkueen pukukopissa on ”HEART, HEAD, GO” ja tätä mantraa soisi noudatettavan FJK:ssakin enemmän, ja nimenomaan tässä järjestyksessä.

 

On kolme ISOA asiaa (lue: ongelmakohtaa) jotka Siltanen haluaa nostaa esille, joista FJK:n pelaamisessa on syytä olla huolissaan ja tilanne on ollut samanlainen jo viimeiset 4-5 kautta. Osa syy menestymättömyyteen on toki vaatimaton rosteri, mutta asioihin joihin ei voi vaikuttaa ei kannata uhrata energiaa. Viimeaikaisillakin kokoonpanoilla pitäisi kyllä nelosdivarin tasoisessa sarjassa pystyä vähintäänkin säilymään.

 

ASENNE

Joukkue pelaa IV divarissa, mutta silti asenteen tulee olla kunnossa pelien ollessa kyseessä, etenkin taistellaan sarjapaikan puolesta. Kaikilla ei ole ollut riittävää voitontahtoa ja -halua laittaa itseään likoon. Vaikka pelataan alasarjaa on silti pelaajalla oltava moraali pelikavereita kohtaan kunnossa, omattava terveenlainen ”ammattiylpeys” ja pelaamisessa tulee näkyä pelaamisessa tietynlainen palo ja intohimo. Mikäli motivaatio ei ole kunnossa on valmentajan tehtävä siihen puuttua asiaan luki pelurin selässä mikä nimi tahansa. Jalkapallo on kilpaurheilua ja on suoranainen vääryys muita joukkuetovereita kohtaan lähteä kentälle pelleilemään ja haaskaamaan kaikkien aikaa.

 

PELITAPA

Pelaaminen on ajoittain ihan hirveää katsottavaa. Pelaaminen on hyvin usein summittaista pallon roiskimista ja päämäärätöntä kohellusta mihin oman leimansa antaa huono keskittyminen, heikko sitoutuminen, löysä pelikuri, puutteellinen taktiikka ja heikko pelirohkeus. FJK:n edustusjoukkue on onnistunut monta vuotta keikkumaan sarjassa kohtalaisin tuloksin Dankovin maalien avulla, mutta mitään yhtenäistä pelitapaa joka olisi rakennettu joukkueen vahvuuksien kautta ei ole ollut miesmuistiin. Pelitapa ja sen puuttuminen on pelillisistä asioista isossa kuvassa se suurin puute.

 

KURI

Kuri joukkueessa on ollut löysä jo useita vuosia. Pelaajilla on erikoisvapauksia ja sitoutuminen joukkueen sääntöihin (onko niitä edes?) on luvattoman heikkoa. On naiivia kuvitella, että pelaajat antavat parhaansa jos heitä ei siihen patisteta. Toiminnan suuntaviivoista ja tekemisen valvomisesta sekä seurannasta suurin vastuu kuuluu joukkueen valmennukselle joka kantaa viimekädessä myös suurimman vastuun.

 

 

Eniten heikko menestyminen aiheuttaa närää siitä syystä, että jos joukkue ja jokainen ukko pelaisi sillä tasolla kuin parhaimmillaan osaa ei joukkue joutuisi taistelemaan sarjapaikkansa puolesta vuodesta toiseen. Väitän, että joukkue ei ole materiaaliltaan niin huono kuin sarjatilanne antaa ymmärtää, vaikka materiaali ei aivan timanttinen olekaan. Mikäli joukkue pelaisi vahvuuksiensa kautta ja jokainen pelaaja pyrkisi epäitsekkäästi noudattamaan yhdessä laadittua pelitapaa olisi joukkeella täydet realistiset mahdollisuudet olla ihan eri päässä sarjataulukkoa. Väitän, että aineksia joukkueesta on paljon parempaankin kuin mitä viime vuosina on nähty ja siihen vaaditaan aktiivista otetta myös joukkueenjohdolta sekä reagointia kokeneempien pelaajien taholta joiden tulee toimia esimerkkinä.