JÄÄKIEKON LIIGAENNAKKO KAUDELLE 2013-14

 

Jääkiekon kiven kovassa liigaennakossa Siltanen ei jätä kiveäkään kääntämättä. Lahjomaton liigaennakko ennakoi kärkeen nelikkoa Kärpät, Jokerit, Lukko ja Tappara. Hännänhuippuna jatkaa viime kausien tapaan Tampereen Ilves.

 

 

LEIJONIA, SUSIA JA HUUHKAJIA

 

LEIJONAT

 

Jääkiekkokausi alkaa muistutella taas alkamisen merkkejä syksyiltojen myötä ja jääkiekkomaajoukkuehan korkkasi kiekkokautensa todella hienosti Tsekin turnauksen suvereenilla voitolla muutama päivä sitten. Jukka-Pojan siirtyessä seuravalmennuksen pariin maajoukkueen peräsimessä toimii jälleen pienen tovin jälkeen yksi suomalaisen kiekkoilun viimeaikaisista suurista vaikuttajista lähes Mauno Koivistolaisella karismalla varustettu Erkka Westerlund. Kiekkokauden yksi ehdottomista kohokohdista on helmikuussa 2014 Venäjällä pelattavat olympialaiset ja suurimman mediahuomion taitaa tälläkin kertaa kerätä Teemu. Onko Teemu kisakoneessa? Entä Saku? KHL-liigassa Juuso Hietanen ja monet muut suomalaiset ovat olleet ainakin kovassa iskussa ja sehän vain lupaa hyvää maajoukkuettakin ajatellen.

 

SUDET

 

Suomen koripallomaajoukkue on tekemässä EM-kisoissa todellista palloiluhistoriaa, sillä kyytiä ovat suomalaisten käsittelyssä saaneet kivikovat korismaat Turkki, Venäjä ja Kreikka. Jo nyt kundit ovat saavuttaneet paljon, mutta jännityksellä jäädään odottamaan kuinka kauas susien ulvonta yltää.

 

HUUHKAJAT

 

Huuhkajat onnistui kuin onnistuikin raapimaan vierasvoiton Georgiasta, vaikka äärimmäisen tiukaksihan homma meni. Suomi kukisti rankkarilla kotijoukkueen lukemin 0-1 joten siinä mielessä jalkapallomaajoukkue selvitti urakkansa kunniakkaasti vaikeassa paikassa. Paatelaisen komennossa kovasti nuorentunut maajoukkue on kieltämättä saanut otteisiinsa tasaisuutta, sillä nämä etukäteen heikommat joukkueet Suomi on onnistunut lanaamaan aikaisempia vuosia paremmin.

 

 

FJK

 

Huuhkajat olivat tiukassa paikassa vierasottelussa, mutta tiukassa paikassa on myös kotonaan FJK joka voittamalla 15.9. kotonaan Jagsin ottaisi jo todella tukevan kiinnityksen sarjapaikasta ensi kaudelle. Jags sähläsi omat mahdollisuutensa sarjapaikan suhteen ikävällä tavalla ottamalla käkeen sarjajumbo Teivolta viime kierroksella joten nähtäväksi jää millaisella asenteella ja rosterilla joukkue vierasotteluun Forssaan saapuu.

 

 

 

SILTASEN KIEKKOENNAKKO

 

Jääkiekon SM-liigan ennustaminen sisältää suurta mystiikkaa ja magiikkaa, sillä vielä jokunen vuosi sitten oli käytännössä vain muutama joukkue jolla oli realistiset mahdollisuudet korjata Kanada-malja nimiinsä, mutta nyt tilanne on kuitenkin toinen. Kotimainen kiekkoliiga on entistä tasaisempi ja hyvä niin. Kukapa olisi esimerkiksi uskonut Ässien pelaavan Forssan Palloseurastakin fudut saaneen Karri Kiven saavan pataryhmän tuollaiseen lentoon kuin mitä viime vuonna nähtiin? Ei varmasti monikaan, tai ei ainakaan allekirjoittanut, sen voi suoralta kädeltä myöntää.

 

Suurimmiksi suosikeiksi Siltanen nostaa kaudella 2013-14 Oulun Kärpät ja Jokerit. ”Koko pohjoisen joukkue” Kärpät on saanut peräsimeensä loistavan valmentajan ja kun joukkue omaa vielä varsin kilpailukykyisen rosterin tulee joukkue taistelemaan tosissaan mestaruudesta tulevalla kaudella. ”Meidän Pelin” nimeen vannova Marjamäki on vaatimattomasti kiekkourasta huolimatta erinomainen valmentaja; taktisesti taitava ja loistava motivoija. Siltaselle ”Marja” on suhteellisen tuttu sillä armeija-aikansa Marjamäki vietti samassa paikassa ja tottahan tuolloin jo käytiin kiivasta keskustelua pallopelien yleisistä nyansseista. Espoossa Marjamäki teki mitä voitavissa oli, mutta nyt Marjamäellä on sellaiset pelimerkit, että tulostakin on lupa odottaa. Viime kauteen verrattuna joukkue on vahvistunut, sillä vahvuuteen ovat liittyneet merkittävimpinä Mika Pyörälä sekä kokeneet Ari Vallin ja Lasse Kukkonen vaikkei viimeksi mainittua Siltanen henkilökohtaisesti kovin korkealle arvostakaan. Kärpät on viime vuosina joutunut tyytymään liigassa vaatimattomiin sijoituksiin, mutta mitä suuremmalla todennäköisyydellä tullaan siihen saamaan korjaus tällä kaudella. Maaliruiskuksi äitynyt Haataja vaihtoi maisemaa Venäjälle lihavampien rahapussien ääreen, mutta vastaavasti joukkue sai todella mieluisan lisän hyökkäyspäähän Juhamatti Aaltosesta. Suurin mielenkiinto on maalivahtiosasto, onko Jussi Rynnäksestä voittavaksi maalivahdiksi? Mielenkiintoinen yksityiskohta on joukkueen kokoonpanossa nuorimies Joonas Komulainen, joka fyysisiltä mitoiltaan tulee erottumaan perusliigapelaajasta (pituus 166cm, paino 73kg). Peli on kehittynyt jatkuvasti nopeammaksi ja kun peliä on pyritty eri keinoin karsimaan jopa puhtaammaksi (ja liigakiekossa painotetaan liikkuvuutta entistä enemmän) niin tämäkö on tulevaisuuden kehitys, että liigassa tullaan jatkossa näkemään myös entistä enemmän varreltaan pienempiä pelaajia?

 

Jokerit Siltanen nostaa ennakossa sarjakakkoseksi, sillä vaikka joukkueen vahvuudesta ovat poistuneet sellaiset erinomaiset pelimiehet kuin Ben Eaves, Ilari Filppula ja Teemu Pulkkinen, on joukkue saanut hankittua riveihinsä Puistolan (nykyisin tosin Puotilassa asuvan) pahanpojan, Jere Karalahden, sekä Mikko Kousan. Maalivahtipeli lienee Jokereiden Akilleen kantapää. Joukkue omaa liigan parhaan puolustuksen, mutta etenkin huippusentterin puuttuminen nostaa ilmoille suuren kysymysmerkin. Hyökkäyksessä riittää kuitenkin riittävästi leveyttä liigaan joten Jokerit tullee taistelemaan väkevästi sarjan kärkipaikasta, taas kerran. Valmentaja Tomi Lämsä ei ole valmentajana aivan Suomen lätkäliigan eliittiä, mutta Lämsää komppaavat hyvin Tomek Valtonen sekä kokenut Hannu Virta sekä sarjaannähden kelpo rosteri, joten Jokereille voinee povata kelvollista liigakautta ennen KHL:ään siirtymistä.

 

Sarjan mustaksi hevokseksi voinee povata Lukkoa, sillä aikoinaan Forssassakin kovaa jälkeä tehnyt pitkän linjan kiekkomies Risto Dufva tietää kuinka pelejä voitetaan. Rahaa Äijäsuolla on ollut jo vuosia pitkään, mutta Dufva tuo organisaatioon sitä kauan kaivattua järjenkäyttöä. Taskuraketti ja viimekauden komeetta, Justin Azevedo, vaihtoi maisemaa, mutta Lukko on tehnyt kovia hankintoja joista merkittävimmät lienevät Petteri Nummelin, Toni Koivisto ja Ville Vahalahti. Ykkösylivoima tullee olemaan kova mikäli herrat saavat itsestään irti kaiken omaavansa potentiaalin. Suurin kysymysmerkki lienee tolppien välissä, onko uusista miehistä Vehasen korvaajaksi?

 

Neljänneksi Siltanen nostaa viime kauden finaalijoukkueen, Tapparan. Merkittävimmät lähtijät Barkov, Koskiranta ja Mäntylä on korvattu Seinäjoella kiekko-oppinsa saaneella Kristian Kuuselalla, Pasi Puistolalla ja sentteri Tomas Pihalilla. Hyökkäykseen positiivista energiaa tuo maajoukkueessakin esiintynyt Pekka Jormakka. Moottoriturpa ja Stanley-Cup voittaja Ville Nieminen sekä valmentaja Rautakorpi ovat vahvoja persoonia joiden valokeila kantaa pitkälle ja kun tolppien välistäkin löytyy erinomainen Juha Metsola voi joukkue yllättää monet, vai olisiko se edes enää yllätys? Tappara on terästä. Tapparan pelaajapolitiikka kuitenkin ihmetyttää, miten ihmeessä Tappara päästi Jussi Makkosen ja Niklas Luceniuksen vaihtamaan maisemaa?

 

Keskikastiin voitaneen sijoittaa IFK, JYP ja Ässät joista Jypiltä voidaan odottaa jopa nousua kärkikolmikkoon saakka. Jyrki Ahon assistenttina toiminut Marko Virtanen jatkanee varmasti Jyväskylässä pitkälti mentorinsa viitoittamalla tiellä ja kun hurrikaanipaitaan on saatu uutta verta Jani Tuppuraisen ja Mikko Luoman muodossa ei näy syytä sille miksei menestyksestä voitaisi jatkossakin nauttia ”Suomen Ateenassa”. Virtaselle taustatukea valmennuksessa tarjoavat takavuosien JYP-legendat A-P Siekkinen ja Harri Laurila, joten Keski-Suomessa voidaan varmasti suhteellisen luottavaisin mielin lähteä kauteen. Ässät yllätti varmasti kaikki viime kaudella ja vaikka joukkue saikin haalittua riveihinsä legendaarisen Matti Hagmanin jälkeläisen, Niklas Hagmanin, ei joukkueella voine povata samanlaista sukseeta kuin viime sesongilla. Maalinsuulla Raannan pyrkii korvaamaan kokenut Juuso Riksman. Uusikartano, Savinainen, Heshka, Brodin ja Armia jättävät joukkueeseen ison loven ja vaikka Porissa ottelutapahtuman intensiteetti on näillä leveysasteilla yksi parhaista voi menestyskrapula koitua päävalmentaja Pekka Virran johtamille joukoille liian suureksi voitettavaksi. Keskikastiin Siltanen sijoittaa niinikään henkilökohtaisesti rakkaan, HIFK:n, joka tällä hetkellä Summasen komennossa seilaa pelottavan syvällä. Harjoituspeleissä on turpaan tullut lähes järjestään ja ainakin jokunen viikko sitten Tikkurilan Valtti-areenalla pelatussa ottelussa pelaaminen oli aivan päätöntä kohellusta. Summanen on koonnut tämän hetkisen ideologiansa näköisen joukkueen jossa jalkoja riittää, mutta kuinka pitkälle se tulee loppu viimeksi riittämään? Viime kauden lähes kaikki joukkueen onnistujat Ortio, Melart, Hannula, Eriksson ja Markus Granlund vaihtoivat maisemaa ja tilalle Stadiin on saatu Salmelainen, Eklund, Puustinen ja Kuparinen. Summanen ja Tom Nybondas ovat saaneet koottua kohtalaisen nipun paperilla ja etenkin hyökkäys vaikuttaa laadukkaalta, mutta miten Summasen lanseeraama ”mother nature hockey” sitten käytännössä toimii on suuri kysymysmerkki.

 

Kuopio on ilahduttavalla tavalla noussut pysyvästi muutaman Mestis-kauden jälkeen takaisin liigakartalle, mutta muutaman lihavan vuoden jälkeen tullaan kalakukkokaupungissa ottamaan hieman takapakkia, kun puhutaan menestyksestä. Kalpan valmennuksesta päävastuussa oleva oululaistaustainen Jari Laukkanen vannoi ainakin viime kaudella pystysuunnan kiekon nimeen, mutta Kapasten-klaani ei varmasti tule katsomaan lehtereillä Laukkasen touhua hyvällä ellei pelit kulje ennakkoon kaavaillulla tavalla. Sakari Salminen vaihtoi niin monen profiililiigakiekkoilijan tapaan sarjakseen KHL:n ja Salmisen pehmeille käsille ei oikein kunnon korvaajaa ole Niiralan monttubileiden seremoniamestariksi saatu. Alempaan keskikastiin Siltanen ennakoi Kalpan tavoin Pelicansin, joka omaa kyllä keskimääräistä paremman sentteriosaston (Jarkko Immonen, Tommi Paakkolanvaara, Pekka Saarenheimo, Tyler Rydenbach) ja valmennuksen kokeneen Hannu Aravirran myötä, mutta siihen ne positiiviset asiat taitavat lahtelaisten osalta jäädäkin. Tosiasia on ettei materiaali vaan näissä mittelöissä tahdo riittää. HPK on koko liigahistoriansa ajan joutuvat taistelemaan tietyllä tapaa olemassaolostaan ja nyt uutta virtaa koneeseen koittaa puristaa Forssassakin aikoinaan vaikuttanut ex-maajoukkuepakki Kai Rautio. Siltanen teki töitä vuosituhannen vaihteessa Raution kanssa ja sellainen vaikutelma miehestä jäi ainakin allekirjoittaneelle, että kyseessä on varsin systemaattinen ammattilainen joka ei jätä tilaa sattumalle. Taustatukea Rautio saa niinikään Forssassa piipahtaneelta Pasi Arvoselta sekä Vesa Viitakoskelta.

 

Turun Palloseura on oman historiansa vanki. Suuret egot kuten Tamminen, Koivu, Jortikka, Nummelin, Wahlsten, Ylönen ja taustavaikuttajat Ansas ja Ketonen ovat jo pitkään antaneet leimansa koko turkulaiselle kiekkoilulle. TPS:n ongelma on, että isoja poikia on paljon, mutta hiekkalaatikkoja vain yksi. Suikkanen on lätkäjätkä henkeen ja vereen, mutta riittääkö se kun kokonaiskuva touhusta on perin sekava? TPS:n menestysmahdollisuuksiin on vaikea uskoa.

 

Peräpään kolmikon Siltasen ennakossa muodostaa aina sympaattinen, liigan pienimmällä budjetilla operoiva Lappeenrannan Saipa, hivenen vieläkin pelillistä identiteettiään hakeva Blues ja Suomen menestynein SM-liigaseura Ilves. Pekka Tirkkosen ”kusipääjääkiekkoa” pelaava Saipa tekee kiusaa isommilleen, mutta kauden edetessä realiteetit tulevat valitettavasti vastaan. Jussi Markkanen on maalin suulla mies paikallaan, mutta jo Play Off-paikka olisi Saipalle megaluokan suoritus. Espoolaiset tulevat olemaan ongelmissa kauden aikana Saipan tavoin. Joukkueen kapteeni on takavuosina komeitakin pistemääriä liigassa nakuttanut Kim Hirschovits mikä kertonee enemmän Bluesista kuin Hirshovitsista itsestään. Joukkueessa ei ole tähtiä joten Espoossa taviskin voi olla tähti. Ilveksen sekoilu alkaa pikku hiljaa kääntyä parempaan päin, mutta vielä alkavalla kaudella Ilveksestä ei ole taistelemaan kovinkaan kummoisista sijoituksista.