Otteluennakko ja otteluraportti Fosu - Forssan Alku (The Battle of the Titans). Legendaarinen poiminta "El Clasicosta" kaudelta 2008 - 2009.

Siltasen Corner: Ennakko Fosu II – Forssan Alku ( 3 div.) - 12.02.2009
 
Forssan Alku melkein vieraissa Rehti-Areenalla 15.2.2009 klo 17.00
Bodya, sporttia ja tsemppistä
 
Adrenaliini virtaa ja tsemppi on kova, mutta jalat eivät liiku ja pää on jäässä. Tunne on monille alasarjapalloilijoille tuttu, mutta silti hymy ei hyydy tiukassakaan paikassa monissa liemissä keitettyjen pelimiesten ahavoituneilla ja rokonarpisilla kasvoilla. Otteluiden tempo ja taitotaso ei alasarjoissa ole aivan Sveitsin liigan tasoa, mutta henkinen sodankäynti kentällä on ehkä kovempaa kuin kukaan saattaa hurjimmissa kuvitelmissaan aavistellakaan. Kentällä nähdään usein yletön määrä niin luovuutta, taistelutahtoa, mieletöntä kohellusta, ääretöntä itseluottamusta kuin lähes vertaansa vailla olevaa verbaalista iloitteluakin. Sanan säilää ei otteluissa säästellä sillä miksi pitäisikään onhan huumori ja hauskanpito pelin suola, maalit ovatkin sitten se sokeri. Ja kaikki tämä tehdään pilke silmäkulmassa ilman hampaitten kiristelyä ja veren makua suussa.
 
Sunnuntaina Rehti-Areenan hornankattilassa käydään ehkä kauden odotetuin ottelu kun taitojaan mittaavat ruotsi-suomi hengessä III divisioonan paikallisderbyssä FoSu II ja 1913 perustettu urheilun yleisseura Forssan Alku. Paikalle odotetaan yleisöryntäystä ja ottelun intensiteetin tietäen mm. Savikon Nakin kerrotaan varautuneen otteluun luotiliivein. Joukkueet pelaavat Sisä-Suomen lohkossa yksi jota johtaa 18 pistettä saavuttanut entisillä Trackersin liigapelaajilla vahvistettu HaU. Fosulla on kasassa pisteitä 12 ja Alulla 7. Molemmat joukkueet kuuluvat lohkon ehdottomaan eliittiin, mutta kuten usein alasarjoissa, ovat joukkueet joutuneet tuskailemaan kokoonpanojensa kanssa ja paras kokoonpano on saatu kasaan ani harvoin.
 
Noin viikko ennen ottelua tutkivaa journalismia harjoittava Siltanen tavoitti Fosu II:n joukkueen johtajan Aki Mäkisen, joka vastasi lopputulos veikkaukseen päättäväisesti ja lyhyesti, mutta ehkä pieni provosoinnin siemen vastaukseen kätkettynä. ”Tää on niitä pelejä joista on turha veikkailla mitään. Uskon kuitenkin Fosun voittavan murskaavasti”.
 
Himmeet tähdet areenalla
 
Pyhäpäivän spektaakkelissa 15.2.2009 kentällä nähdään joukko varsin valovoimaisia salibandypersoonia joista jokunen on päässyt haistelemaan tunnelmaa aina liiga, ykkös- ja kakkosdivisioonatasoa myöten (mm. Fosu II:sta; Jani ”Hena” Henttinen, Jari ”Repe” Eerikäinen, Antti ”Huivi” Takala, Teemu ”Teme” Huttunen, Mikko ”Darra” Syrjälä ja Forssan Alusta Jani ”Zimbe” Salmi, Petri ”Diddy” Mäkelä, Esa ”Essi” Kutilainen, Toni ”Tölön Pena” Nieminen, Pasi ”Leku” Lehtonen, Mikko ”Richie” Helin, Marko ”Jako” Jakonen). Edellä mainittujen konkarien lisäksi tulessa nähdään myös mm. hurjan laukauksen omaava Toni Vesala, silkkikätinen taiteilija Janne Lindström, ukkospilven lailla maalin peittävä Petri Rantanen, metsänpuolelta ampuva Esa Malmström, kovassa iskussa oleva Joonas Rautanen, sinnikäs puurtaja Tero Valtanen, tuulennopea Janne Takala, tajunnanräjäyttävän raivolämärin kantaisä Jarkko Mäkelä, mainion pelikäsityksen omaava Timo Peltonen, vaikka tarvittaessa rekan satasen vauhdista pysäyttävä Mikko Moisander sekä Jenna Jamesonin lantiotakin nopeammin kentällä liikkuva Mikko Kostiainen. Odotettavissa on siis huikea salibandyilta josta ei varmasti tunnetta ja verta seisauttavia kikkoja tule puuttumaan.
 
Sunnuntaina rautaliigan ottelussa joukkueiden penkkien takana kohtaavat tulisieluiset Fosun Janne ”HD” Saarinen ja Alun Petri ”Senaattori” Lehtonen, joten henkisen kantin pitävyyttä ja taktista osaamista testataan myös tällä sektorilla. Saarisen joukkue lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta parhaimmillaan Lehtosen käskyttämä Alku on esittänyt todella häikäiseviä otteita. Löytääkö ”Jokioisten Juhani Tamminen”, Petri Lehtonen, eväät Fosun kaatoon? Entä millaisella taktiikalla entinen Christian Teamin kokenut kehäkettu Janne Saarinen lähtee yrittämään liikkuvan ja uhrautuvan Forssan Alun puolustuksen murtamista? Pikantin lisän tuo Alun valmennuspuolelle viime vuonna vielä Fosun riveissä luutinut Esa ”Paavolan Paroni” Kutilainen, joka yhä parantelee murtunutta rannettaan.
 
Fosun suurin syömähammas ottelussa on kaksikko Henttinen & Eerikäinen, jolle Saarinen tulee varmasti jakamaan runsaasti vastuuta, etenkin ylivoimassa. Kolmas tärkeä mies on kakkosviisikon herra ja hidalgo, Toni Vesala. Kuparikolikoiden perässä Alkuun siirtyneiltä Salmelta ja Mäkelältä valmentaja Lehtonen on odottanut koko kauden ajan paljon, mutta jatkuvat kokoonpanomuutokset sekä epäselvä pelisuunnitelma ovat sekoittaneet kuviot niin etteivät miehet ole pystyneet parhaimpaansa. Ykkösviisikossa Mäkelä on muodostanut aika ajoin tehokkaan tutkaparin kokeneen Toni Niemisen kanssa, mutta kokoonpanomuutoksista johtuen Mäkelä on joutunut raatamaan välillä myös puolustajan tontilla Salmen tavoin. Vaikka Alun ”ykkösvitjan” osalta peli ei ole aina kulkenut odotetulla tavalla on ilon aiheita kuitenkin perinteikkään työläisjoukkueen leirissä useita. Joonas ”Metsolan Erkki Look-A-Like” Rautanen sekä Tero ”wannabe-Seppo Mäkelä” Valtanen ovat nostaneet profiiliaan viime kaudesta huomattavasti ja samaan voi todeta yltäneen maalinsuulla myös Mikko Moisanderin. Pirteitä otteita ovat myös osaltaan esittäneet Jarkko Mäkelä, Antti Takala ja energiset Mikot eli Kostiainen ja Helin.
 
Takala vs. Takala
 
Ottelussa nähdään mielenkiintoinen ja osin varmasti myös tunteisiin vetoava kohtaaminen, kun yhteen iskevät veljekset Antti ja Janne Takala. Janne on hoitanut puolustavan puolustajan tonttia menestyksellä jo vuosia Alun riveissä ja Antti taasen on kuulunut Fosun edustusjoukkueen vakiokalustoon jo useamman vuoden. Nyt veljekset kohtaavat pelikentällä ensimmäistä kertaa sarjaottelun merkeissä.
 
”Aina sattuu kun tapahtuu”
 
Kuten havaita saattaa pyhäpäivän ratoksi nähdään Turuntien varrella Forssassa siis salibandyä vailla vertaa. Nähtäväksi jää saako Petri Lehtosen psyykkausbiisi ”Eye of the Tiger”, kirvoitettua Alun joukkueen hurmostilaan ja juoniiko emerituspalloilija Jani Salmi Fosun puolustuksen nippuun? Pasi ”Mr Hese” Lehtonen operoi pitkällä mailalla niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Ravisuttaako katsomoa bossy-lavalla survaistu Pasi ”Hill Steet Blues” Lehtosen ylämummon suuntautunut pitkästä kierrosta lähtenyt rannari? Löytyykö kenties lohkon parhaalle pelaajalle, Jani ”Päällikkö” Henttiselle, Alun riveistä pysäyttäjää? Entä mitä tekee kevätjuhlaliikkeistään ja Mika Niemismäisistä kantakikoistaan tunnettu Petri ”Rike”Mäkelä? Entä millaisella pelipäällä on kuninkaallisen pallotatsin omaava Timo ”Shamppanja” Peltonen tai elohopean lailla liikkuva Tero ”Rahtari” Suvanto? Entä korkean työmoraalin omaava Kalle Suonpää? Entä Leathermaniakin monipuolisempi Esa Malmström? Nähdäänkö kaukalossa koko kauden vain tähän otteluun keskittynyt Jari ”Leiska” Leino? Nähdäänkö Olmi ”Kaukjärven Karpaasi” penkin takana tsemppaamassa? Ja mitä tekee salaa Ilveksen pöytäviiristä salaa haaveileva Joonas ”Rautzi” Rautanen? Entä Jari Eerikäinen, mies joka pyörähtää Stockmannin pyöröoviakin nopeammin…kaikki tämä, ja paljon, paljon muuta sunnuntaina Rehti-Reenalla alkaen kello 17.00…
 
Siltasen Corner: Kolmosdivarin paikallispelissä tasattiin pisteet - 16.02.2009
 
 
Sunnuntaina käytiin Rehti-Areenan ehkä hieman kumpuilevalla matolla tiukka paikallistaisto jossa runsaslukuisen yleisön edessä taitojaan esittelivät Fosu II – Forssan Alku. Jo alusta asti oli selvää ettei kyseessä ollut normaali kolmosdivarin kamppailu joten lähtökohdat otteluun olivat vähintäänkin yhtä mielenkiintoiset kuin Teron ja Tuulin touhut vuoden 2008 Big Brotherissa.
 
Jokioisissa Puistometsän uumenissa kunnallispoliitikko ja Forssan Alun valmentaja Petri Lehtonen oli laatinut millimetrin tarkan suunnitelman Fosun lyömiseksi ja lähellä olikin ettei Forssan Alku napannut makeata päänahkaa Suuppareista. Voitto paikallisvastustajasta ei olisi ollut huutava vääryys, sillä Antti Takalan pelin loppuhetkillä viimeistelemä tasoitus syntyi Alun kannalta kirvelevästi korkealla mailalla.
 
 
I ERÄ
 
Ottelun alkutahdit olivat hermostunutta pelailua jossa kumpikin joukkue koitti välttää virheitä. Fosu kuitenkin oli päättänyt lähteä otteluun aktiivista karvausta käyttäen, kun taas Alku lähti liikkeelle maltillisemmin. Ottelu käynnistyi Forssan Alun kannalta yhtä hyvin kuin pakasta vedetty Lada (Alkulaisten työsuhdeauto), sillä jo muutaman minuutin jälkeen joutui Fosun maalilla urakoinut Antti Seppänen nöyrtymään ja kaivamaan pallon selkänsä takaa. Maalin viimeistelijänä toimi näppäräkätinen puuseppä ja kisällien kurko, Esa Malmström. Syötön maaliin antoi kaikkien työkoneiden (mm. Bobcat, Jonsered, John Deere) esikuva, haalariosaston liideri, Tero Suvanto. Erän loppua kohden ote siirtyi hienokseltaan Fosulle ja niinpä Suupparit kavensivatkin ensimmäisen erän päätös lukemiksi 1-1 komean klap-klap-kuvion päätteeksi. Viimeistelijänä taisi toimia Hyytiäisen Vesku.
 
II ERÄ
 
Ensimmäisellä erätauolla Alun valmentaja Lehtosen paatoksellinen liturgia aikaansai Alun pelaajien kintereisiin lentopetroolia. Tossu liikkui esimerkillisesti ja jokainen ukko painoi ruoto kaarella minkä töppösistään ennätti eikä puolustuspäähän tulessakaan selän suoristumista näkynyt. Alku painoi pelin Fosun päätyyn tsunamin lailla ja Fosun maalilla Seppänen sai venyä alituiseen parhaimpaansa.
 
Toisessa erässä maalien makuun pääsi ensimmäiseksi kuitenkin Fosu. Kotijoukkueena illan hegemoniaottelussa esiintynyt Fosu sahasi muutaman näyttävän poikkarin jonka jälkeen Alun puolustus oli kuin reikäjuustoa ja niinpä Alun maalinsuulla erinomaisesti pelannut Mikko Moisander joutui antautumaan. Mikäli allekirjoittanut ei nähnyt aivan omiaan merkittiin näyttävä yhteistyön hedelmä Jari Eerikäisen nimiin. Forssan Alun kuittausta ei kuitenkaan jouduttu odottamaan pitkään. Tasoituksen juoni puolustajakaksikko Mäkelä & Mäkelä. Jarkko siirsi pelivälineen Petrille joka oli volttilähdön ansiosta hyvässä vauhdissa ja ampaisi kuin Naton täsmäohjus kohti Suupparien maalia. Mäkelä kuikuili aikansa sivuilleen ja kun apuja ei näkynyt päätti Mäkelä samalla kertaa purjehtia koko salin läpi. Mäkelä nasautti ranteet lukkoon ja niittasi vastustamattomasti pallon yläparrun alle. Viimeiseen erään lähdettiin tasalukemissa 2-2.
 
III ERÄ
 
Kolmas erä eteni yhtä tasaisissa merkeissä kuin edellisetkin ja selvää oli jo tässä vaiheessa että pelin ratkaisu ja huipennus nähtäisiin Kauniiden ja Rohkeiden tapaan vasta aivan loppuminuuteilla. 2-3 maalin viimeisteli illan komeimman sommitelman päätteeksi Toni Nieminen näyttäen nuoremmilleen kuinka salibandy nimistä peliä pelataan. Tässä vaiheessa Fosun kannattajat olivat lehtereillä hiljaisia kuin homo hiv-testissä. Suklaamousseakin maukkaamman syötön maaliin tarjoili mainion kevätvireen löytänyt Tero Valtanen.
 
Viimeisessä erässä Fosu haki raivoisasti tasoitusta joka tarjosi myös Alulle mainioita vastaiskun paikkoja. Parhaimmat paikat siunaantuivatkin Alulle, mutta viimeistely oli varsin heikkoa jopa luvalla sanottuna umpisurkeaa. Pääasiassa erän loppu eteni Fosun komennossa ja kapellimesterina hääri kukapas muu kuin Jani Henttinen. Vaikka Fosun ykkösnyrkki hieman lensusta kärsineen Henttisen johdolla työllisti aika-ajoin todella vaarallisesti Alun puolustusta olisi seuraavan maalin voinut tehdä kumpi joukkue tahansa. Tällä kertaa onnetar oli Fosun puolella. Antti Takala tasoitti maalin kulmalta ottelun lukemiin 3-3.
  
Kun illan anti lyödään lyhyesti pakettiin voidaan todeta, että jälleen kerran nähtiin varsin viihdyttävä ja tunteisiin vetoava paikallisvääntö, sillä kyllähän se on niin, että näissä otteluissa on aina se oma latauksensa. Ottelu oli varsin tasainen kuten erälukematkin (1-1, 1-1, 1-1) kertovat ja molemmilla joukkueilla oli omat etsikkoaikansa ratkaista ottelu.