Vastaus R.Koskelan palautteeseen.

*****
 
Blogin ”Alkuräjähdys” tarkoitus ei suinkaan ole moittia FJK:n toimintaa, vaan pikemminkin tuoda sisältöä ja lisäarvoa katsojille ja yleisölle. Blogin tarkoitus on kieltämättä aivan tarkoituksella olla asioita kärjistävä, kantaaottava ja osin kriittinenkin. Turha latteuksien toistaminen tuskin saisi lukijaa palaamaan sivuille yhä toistamiseen. Kolumni jopa määritelmänsäkin perusteella eroaa uutisesta siten, että kirjoittaja tarkastelee asiaa vain valitsemastaan näkökulmasta ja esittää siinä oman mielipiteensä. Lisäksi kolumneissa voidaan käyttää uutista laajemmin eri tyylikeinoja kuten ironiaa tai huumoria. Kolumnin tyylilajiin kuuluu, että kirjoittajalla on oikeus piikitellä ja esittää olevansa oikeassa.
 
Valitettavasti mitään blogia ole järkevää pitää jos siellä ei kyseenalaisteta asioita, esitetä "kritiikkiä" ja herätetä uusia ajatuksia, sillä muutenhan kaikki on vain tyytyväistä hyminää eikä mitään muutoksia koskaan tapahdu, vaan asioita tehdään mentaliteetilla ”no, tehdään niin kuin on tehty ennenkin.” mikä sinänsä ei ole aina myöskään huono vaihtoehto.
 
Palatakseni kolumniin ”Onhan Päivä Vielä Huomennakin”, on keskustelu paisunut jopa yllättävän suuriin mittasuhteisiin (jopa Facebookia myöten). Tilannehan on tässä vähän vastaava, kun valmentaja ilmoittaisi voitetun pelin jälkeen joukkueen pelaajille; ”Kuulkaas pojat, viime pelissä oltiin niin hyviä ettei meidän enää tarvitse harjoitella, ei oppia uutta eikä kehittyä enää mitenkään, joten voimme keskittyä lepäämään laakereilla”. Sama se on tässäkin. En todellakaan ymmärrä miten arvokasta valmennustyötä seurassa tehnyt ja toivottavasti myös jatkossa tekevä J.Kinnunen otti näin tästä kiukkua itseensä. Ei näitä asioita pidä ottaa henkilökohtaisesti eikä tarkoitus ole suinkaan hyökätä ketään yksittäistä henkilöä vastaan, vaan fakta on että toiminta FJK:ssa on jo hyvällä tasolla, mutta aina sitä voi parantaa ja kehittää eikö niin? Tuollainen hyökkäävä asenne ihmetyttää suuresti. Ja jos olen loukannut jotakin niin pyydän anteeksi, mutta jos toistelen kolumneissani jo hyvällä tasolla olevia asioita niin eihän siinä ole mitään järkeä, miten ihmeessä mikään asia voi silloin koskaan parantua tai kehittyä? Itse en suinkaan ole mikään profeetta enkä kaiken tietävä konsultti, sillä jos sellainen olisin tekisin varmasti aivan toisen tyyppisiä töitä mitä tällä hetkellä teen päivätyökseni. Ideoita ja ajatuksia seuratyön eteenpäin viemiseksi minulla toki saattaa olla joitakin ja niitä tulen mielellään kertomaan (jos joku niitä jaksaa kuunnella), sillä tarkoitus on vain ja ainoastaan, että FJK on nyt ja tulevaisuudessa elinvoimainen ja vireä seura. Valitettavasti aikataulu seuratyöhön sitoutumiseen kovinkaan syvällisesti ei juurikaan riitä nykyisessä elämäntilanteessa, mutta mukana apuna voin toki olla ”jos käsky käy” ja ”kutsun” vuosikokoukseen kai jo sainkin kaiketi tosin vittuilun saattelemana (toivottavasti ajankohdasta on jotain infoa jossakin).
 
Tunnekuohuja synnyttäneen kolumnin ”Onhan Päivä Vielä Huomennakin”, sanoma lyhykäisyydessä on, että kausi ei FJK:n edustusjoukkueen osalta mennyt aivan varmasti suunnitelmien mukaisesti, sillä varmasti monien pettymykseksi edustusjoukkue tippui sarjaporrasta alemmaksi. Ainakin itselleni pettymys oli suuri, sillä forssalaisena toki soisin FJK:n pelaavan niin korkealla kuin se realiteetit sallien suinkin on mahdollista. Tarkoitus ei myöskään ole moittia valmennusta, sillä Joonan ja Jussin tuntien miehet tekivät varmasti kaikkensa ja mitä pelaajistoon tulee tiedän etta jokainen edustuksessa tänä vuonna pelannut pelaaja osaa pelata, mutta nyt moni kyllä jäi jostakin syystä kauas siitä tasosta mihin kentällä parhaimmillaan pystyy. Ensi vuonna FJK pelaa nelosta ja viesti oli että tässä kohtaa on varmaankin hyvä koota taas rivejä ja tehdä uusia suunnitelmia tulevaisuuden varalle ja rakentaa organisaatiota, jotta voitaisiin ryhtyä tekemään nousua takaisin kolmoseen, joka olisi mielestäni oikea sarjataso FJK:lle. Nelosessa FJK on ollut aikaisemmin, joten sinänsä tilanne ei ole uusi eikä syytä ole tietenkään vaipua epätoivoon.
 
Tulevaisuutta ajatellen on siis hyvä miettiä kuinka toimintaa tulisi kehittää jatkossa ja sitä varmasti paljon jo seurassa tehdäänkin. Kuten sanottua paljon on hyvää FJK:ssa jo tehtykin sitä ei käy kiistäminen, mutta aina sitä kehitystyötäkin seuroissa riittää, sitä kai tuskin kukaan voi kieltää, etenkin kun pääosa seuroista elää alituisessa kroonisessa rahapulassa. Tarkoitus ei suinkaan ole hyökätä seuraihmisiä vastaan. Seuratyö olipa se sitten nuorten tai aikuisten parissa on luonnollisesti jopa yhteiskunnallisestikin katsottuna äärimmäisen tärkeää.
 
Kritiikkiä kyllä pitää voida ja saada esittää eikä siihen tarvitse suhtautua negatiivisesti. Uudet haasteet pitäisi nähdä enemmän mahdollisuutena kuin uhkana. Ainakin itse toivon, että saisin palautetta kolumneista, jotta voin tarvittaessa ohjata toimintaani jatkossa parempaan suuntaan ja kehittää blogia. Ainakin itse minun vaikea tehdä mitään toimintatapojen muutoksia jos en saa palautetta siitä mitä voisi tehdä toisin ja tästä myös koetan ottaa opikseni. Välillä vain on niin, että kehittyäkseen on poistuttava mukavuusalueelta. Vain virheiden tai parannusehdotusten kautta voi oppia uutta ja jos ei niitä voi tuoda julki niin miten ihmeessä mikään voi muuttua koskaan parempaan suuntaan? Sitä, että kolumnissa kritisoidaan FJK:n toimintaa ei pidä nähdä henkilökohtaisena, sillä eihän FJK:n koko toiminta ole mikään yhden "ihmisen show”, vaan kyllä siinä tarvitaan yhteistyötä ja apuja monilta eri toimijoilta. Kolumnien tarkoitus on vain ja ainoastaan herättää ajatuksia ja tarkastella katsomaan asioita hieman eri näkökulmasta kuin siihen aikaisemmin on totuttu. Sitä paitsi ”Alkuräjähdys” ei suinkaan aina edusta edes kirjoittajansa ideologiaa, vaan ns. nimimerkin "suojissa" kuvitteellisen kirjoittajan "toisen persoonan", herra Siltasen, kautta tuodaan usein varsin villejä ajatuksia ja ”heittoja” ehkä kipeistäkin aiheista.
 
Tiedän varsin hyvin että Suomessa on seuroja joissa ottelutapahtumat tai markkinointi on paremmin hoidettu (III divisioona) ja on seuroja joissa asiat paljon huonommin kuin Forssassa. Siitä ei siis ole suinkaan kyse ettei asioita ole FJK:ssa tehty asioita hyvin, mutta aina niitä voi tehdä paremmin ja aina on kehittämisen varaa. Ei kukaan yksi tai kaksi ihmistä voi tehdä asioille mitään ihmeitä kyllä siihen tarvitaan isomman porukan yhteistyötä. Tarkoitus ei ole missään nimessä moittia nykyisiä tekijöitä jotka tekevät äärimmäisen arvokasta työtä seuransa eteen. Tiedän äärimmäisen hyvin mitä ongelmia seuratoiminnassa on ja että helppoa seuran kehittäminen ja varainkeruu ei ole. Ja niin usein seuratyötä pyyteettömästi tehdessään saa vielä kaiken lisäksi varsin usein ja vieläpä aiheettomasti lokaa niskaansa. Minun tarkoitukseni ja halu on vain ja ainoastaan että FJK voi hyvin ja seuran edustusjoukkue ja juniorijoukkueet pelaa mahdollisimman korkealla sarjatasolla realiteetit huomioiden.
 
Ja sitten tämän pitkän vuodatuksen jälkeen, Riikka, joitakin vastauksia kysymyksiisi. Tarkoitus oli toki mainita ”ammattitaidon” puutteesta (mikä on kylläkin todella hieman tökerösti ja kovalla tavalla ilmaistu sen myönnän, mutta ei kaikkiin sanoihin aina kannata ihan pilkun tarkasti takertua) ja tällä tarkoitin lähinnä sitä, että ottelutapahtumien ym. muiden markkinointia ja myyntiä tukevien toimintojen vastuualueeksi ei kaiketi ole FJK:ssa nimetty ketään tiettyä henkilöä (Tähän on varmasti looginen selitys, mutta ehkä asiaa kannattaisi miettiä) ja siksi seuran kannalta äärimmäisen tärkeä asia eli sisään tulevan rahan määrä on varsin niukkaa. Tätä asiaa olen FJK:ssa ihmetellyt jo vuosia, sillä monilla muilla seuroilla Forssassa on lähes aina henkilö joka vastaa aktiivisesti varainkeruusta ja ottelutapahtuman kehittämisestä ym.
 
Ottelutapahtuman kehittämisessä näin äkkipäätä tulee mieleen, että koska urheilukentältä löytyy jonkinmoiset musiikkia tuottavat laitteet niin ei olisi lainkaan pahitteeksi esimerkiksi kajauttaa joukkueen ”sisääntulobiisi” joukkueen tullessa kentälle ja kenties puoliajalla ottaa lyhyen haastattelun esim. valmentajalta tai kuuluttaja voisi kertoa yleisölle sarjatilanteesta, tuloksia peleistä jne. Tai sitten puoliajalla voisi soittaa vain musiikkia, esim. levyltä. Käsiohjelmaan voi laatia parannuksia ja siihen voi laittaa mm. ennakkoa ottelusta, mainoksia, tulevat ottelut jne. Pelin otteluisännyyden voi myydä jollekin yritykselle ja juniorijoukkueita voisi ”velvoittaa” tulemaan kannustamaan edustusjoukkueen johonkin/joihinkin peleihin. Eikä ottelujen parempi esille tuonti lehdissä tai muun esille tuomisen kauttakaan varmasti olisi pahitteeksi. Tässä vain joitakin ehdotuksia ja luultavasti osaa näistä on varmasti jo ehkä koetettukin. Taisinpa aikoinaan itse seuratyössä olleena ”hommata” kaudeksi mökää pitämään ihan rumpuryhmänkin ettei tunnelma katsomossa ole yhtä hiljainen ja harras kuin körttiseuroissa. Mielestäni perusteluna ei voi käyttää sitä, että joissakin Tampereen piirin seuroissa asiat on vielä huonommin, mutta ymmärrän toki senkin, että resurssitkin jossain kohtaa voivat tulla vastaan.
 
Yhteistyön puutteeseen viittasin lähinnä, sillä että aikoinaan itsekin toimin erään toisen seuran palveluksessa ja olimme kovin kiinnostuneita tekemään yhteismainontaa ja ”jakaa potentiaalisia mainostajayrityksiä” niin ettemme ainakaan samalla viikolla olisi samaan yritykseen yhteydessä, mutta yhteistyöstä ei kerta kaikkiaan FJK:n kanssa tullut mitään. Tämä tosin johtui vain yhdestä henkilöstä eikä koko seurasta ja siitäkin on toki aikaa useita vuosia. (Nurinkuriseksi tämän tilanteen teki se, että itse työskentelin toisella seuralla ja pelasin samaan aikaan FJK:ssa.)
 
Tietynlaisesta jääräpäisyydestä taasen kertoo se, että seura oli (huom! tämäkin tapahtunut vuosia sitten) äärimmäisen haluton ottamaan vastaan mitään uutta. Kun jotain uutta on koitettu ehdottaa tai kehitellä on se juuri tyrmätty siihen tapaan kun nytkin eli on otettu herne nenään ja alettu vittuilemaan. Tiedän, että muut paikkakunnan seurat tekevät isosti työtä sen, eteen että he keksivät uusia ansaintakeinoja ja palveluja, mutta FJK:lle kaiken uuden vastaanottaminen on ollut aina jostain syystä vaikeaa. Ja painotan ettei kyse ole viime vuosista, vaan näistä asioista on käyty keskusteluja useita vuosia sitten jonka jälkeen päätin etten ainakaan itse halua sitoa itseäni seuraan joka on noin byrokraattinen.
 
Seuran suunnitelmallinen kehittäminen on varmasti hyvissä kantimissa, mutta sitä ei valitettavasti (tai ainakaan minä eikä moni muukaan forssalainen) juurikaan tiedoteta. Mikä on seuran tulevaisuuden visio? Voisihan suunnitelmista vaikka hieman kertoakin yleisölle eikä vision toisto ole lainkaan tarvittaessa pahitteeksi. Avoimuutta tiedottamisessa painottaisin muutenkin ja olen täysin vakuuttunut siitä ettei tietoa tarkoituksella jätetä kertomatta, mutta se on kaiketi resursseista johtuen vain jäänyt tekemättä (esim. hieman jopa ylihehkuttaa uusita pelaajista ja jne.) ja seura saisi muutenkin olla enemmän esillä. Seuran kotisivut mm. on hyvä ja edullinen keino viestiä seuran uutisista ja tänä päivänä sosiaalisella medialla mielikuvien luomisessa on etenkin nuorten keskuudessa jopa yllättävän suuri vaikutus. Nettisivuissa on varmasti vielä kehittämisen varaa (lähinnä ulkoasussa ja päivityksessä) vaikka ne ihan hyvät ovatkin, sillä ajantasaisilla nettisivuilla luodaan mielikuvaa aktiivisesta ja dynaamisesta seurasta. Tarvittaessa voi käyttää vaikka benchmarkingia eli suomeksi sanottuna kopiointia toisten seurojen kotisivuista.
 
Tässä siis joitakin ehdotuksia ja tiedän, että joidenkin muutosten tekeminen vaatii paljon aikaa, tekijöitä ja joskus jopa rahaa joten aivan noin musta-valkoista se ei ole kun yllä on kerrottu. Toivottavasti tämä valaisi asiaa ja tuollaiset negatiiviset tunteenpurkaukset joita hieman jopa huvittuneena ja ällistyneenä ”naamakirjassa” sain lukea hieman laantuivat, sillä ARVOSTAN SUURESTI KAIKKIA SEURATYÖTÄ TEKEVIÄ IHMISIÄ JA EN TOIVO MITÄÄN MUUTA KUIN ETTÄ FJK ON SEURANA ELINVOIMAINEN TOIMIJA LOUNAIS-HÄMEESSÄ JA JOUKKUEET MENESTYVÄT OMISSA SARJOISSAAN NIIN HYVIN KUIN SUINKIN MAHDOLLISTA.
 
*****
 
Pienenä lisäyksenä vielä että nimimerkki ”muikun” kommentti on aivan loistava (tosin en usko että FJK:ssa on lainkaan ”huonoja” valmentajia, mutta tässä varmaan tarkoitetaan, että ehkä osaavia valmentajia (joilla ehkä omaa palloilutaustaa)), joka kiteyttää FJK:n ongelman, sillä ilman osaavia ja asialle omistautuneita (junnu)valmentajia toiminta ei voi ikinä kantaa. Valmentajia ei vain arvosteta riittävästi seurassa riittävästi kuin ainoastaan juhlapuheissa näin sen olen ymmärtänyt ja tästäkin löytyy myös omakohtainen esimerkki (aikoinaan valmensin FJK:ssa ja myös eräässä toisessa seurassa, mutta näistä siis aikaa) alapuolella. Tiedän toki, että Forssassa osaavia valmentajia on vähän tarjolla, mutta jos ne vähätkin ”karkoitetaan”, sillä ettei valmentamisen puitteita hoideta kuntoon niin eipä kukaan halua moista pestiä vastuulleen ottaakaan.
 
Valmensin erästä juniorijoukkuetta ja luonnollisesti omalla kustannuksella ajeltiin poikien kanssa pelimatkat, laittelin muutoksista harjoitusohjelmaan tarvittaessa joskus tekstiviestejä ja muita soittoja, mutta mitään esim. kulukorvauksia ei seuralta tullut. Ei edes verkkareita voitu antaa, saati fläppitaulua tai edes pilliä, vaan kaikki oli hommattava itse. Tuntui hieman tyhmältä välillä ohjata FJK:n juniorijoukkueen peliä turnauksissa Someron Voiman verkkarit päällä. En tiedä olisiko sen joukkueen pitänyt ne hommata vai seuran, mutta koska kuitenkin taskun pohjaltani löytyi jokunen kolikko niin katsoin että on helpompi hommata materiaalit itse. Lopuksi huomasin valmentajan pestin lisäksi hoitavani myös joukkueen johtajan ja huoltajan pestiä. Voin sanoa että into loppui siltä osin siihen yhteen kauteen vaikka nuorten kanssa toimiminen olikin muuten mukavaa. Toisessa seurassa toiminnasta sai edes joitakin ”kulukorvauksia” sekä valmennuksen kannalta olennaiset tarvikkeet sai pyydettäessä ja tuli muutenkin sellainen tunne valmennuspäällikön aina silloin tällöin ottaessa yhteyttä että sinusta välitetään ja sinun mielipidettäsi arvostetaan. Koin ainakin välittämisen todella tärkeäksi ja jos ehdotin jotain ”toiveita” niin ne lähes poikkeuksetta aina toteutettiin. FJK:n koutsina toimimisesta jäi sitä vastoin jäi pettynyt olo, sillä seuran yhteydenpito loppui sen jälkeen seuran taholta, kun valmentajan pestin otin vastaan (valmentajien illan istujaisia kauden päätteeksi lukuun ottamatta). Tosin itse olin joskus yhteydessä seuraan. Että näin.
 
PS. Erittäin hyvä asia, että valmennusasiaan on seuran taholta reagoitu ja valmennuspuolella on saatu osaamista Tepin, Ismon ja muiden osaavien jalkapalloihmisten toimesta.
 
Näiden sanojen myötä toivon hyvää jatkoa seuralle ja tarvittaessa yhteyttäkin saa ottaa, mutta mitään etukäteen en lupaa.
 
Palautetta ja kommentointia odottaen,
 
Petri Mäkelä alias Siltanen